Ilona
17 °C
32 °C

A Balaton újra riviéra

2007.10.12. 08:43
A belföldi vendégek száma nőtt jelentősen az idén a Balatonnál, jövőre a vizek éve kampánytól várják a további emelkedést.

A Balaton és környéke az idén az elmúlt évek egyik legjobb nyári szezonját zárta - emlékeztetett a Magyar Turizmus (MT) Zrt. a térség évadzáró partnertalálkozóján. A belföldi vendégek száma a nyári szezon három hónapjában 430 ezer, az általuk eltöltött éjszakáké pedig másfél millió fölé nőtt. Az év első nyolc hónapjában 668 ezer magyar turista mintegy 2 millió éjszakát töltött el a térség szálláshelyein, ez 9,3, illetve 7 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

Tízéves távlatban (1998- 2007 között) a belföldi vendégéjszakák száma 60 százalékkal nőtt, s míg 1998 két legerősebb nyári hónapjában (július, augusztus) a vendégéjszakák 30,5 százalékát belföldi vendégek töltötték el ott, az idén ez az arány 55,9 volt.

Az elmúlt években több magas minőségű szolgáltatást eredményező fejlesztés volt. Míg 1998-ban mindössze kilenc négycsillagos szálloda üzemelt a térségben, ebben az évben már 26 négy- és egy ötcsillagos ház működik a Balaton körül. Az idén, a "zöldturizmus évében" számos kampány segítette a forgalom fellendülését. Ezek közül a szezon megnyújtását célzó kezdeményezés - Indián nyár a Balatonnál - jelenleg is tart. Jövőre ez a sor tovább folytatódik, a belföldi turizmust élénkítő marketingkampány ugyanis a vizet állítja majd a középpontba: 2008-ban, azaz a "vizek évében" tavasszal és őszszel az egészségturizmusnak, nyáron a természetes vizeknek jut a fő szerep.