Gusztáv
-4 °C
1 °C

Szőlősgazdák torlaszolták el a balatoni főutat

2005.10.15. 14:16
A gazdák a szőlő alacsony felvásárlási ára ellen tiltakoznak a balatoni 71-es főút félpályás lezárásával Badacsonynál. A demonstrációt szervező megyei pártelnök szerint az akcióval a figyelemkeltés a céljuk.

Félpályán lezárták a balatoni 71-es főutat Badacsonynál a szőlősgazdák szombaton 11 órától - tájékoztatta Menyhért László, a demonstrálók szóvivője az MTI-t.

A gazdák a szőlő alacsony felvásárlási ára ellen tiltakoznak - tette hozzá a szóvivő, aki a demonstrációt szervező Magyar Vidék és Polgári Párt kommunikációs vezetője is. A gazdák mintegy 20 személykocsival és teherautóval vonultak fel, a tiltakozó akció helyszínén a forgalmat rendőrök irányítják.

A szóvivő szerint 35-40 forintért vásárolják fel a gazdáktól a szőlő kilóját, noha a termelési költsége eléri a 60-70 forintot is. Megjegyezte: a piacokon a jobb szőlők kilójáért 200 forintot is kérnek. Ha a felvásárlási ár nem éri el legalább a 70 forintot, akkor csak ráfizetés a szőlőtermesztés, és a gazdák hozzáfognak az ültetvények kivágásához - vélekedett Menyhért László.

Székely Szabolcs révfülöpi termelő, a párt Veszprém megyei elnöke arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a felvásárlók ugyanakkor kompenzációs felárat kapnak támogatásként, ami a szőlő kilónkénti árának 12 százalékát teszi ki. Közlése szerint a badacsonyi borvidéken két szövetkezet vásárolja fel több száz termelőtől a szőlőt.

A demonstrációt szervező megyei pártelnök elmondta, hogy a félpályás útlezárással a figyelemkeltés a céljuk. Szeretnék ráirányítani az illetékesek és a közvélemény figyelmét a szőlősgazdák tarthatatlan helyzetére, és ha nem érnek el eredményt, folytatják a demonstrációt, amelybe az ország más borvidékeinek gazdái is bekapcsolódnak majd.