Piroska
-2 °C
5 °C

Szabadulnának a külföldiek a balatoni nyaralóiktól

2003.05.06. 10:01
Mint szerte az országban, a Balatonnál is inkább az eladási, mint a vásárlási kedv jellemzi az ingatlanpiacot. A magyarok nem tervezik balatoni nyaraló vagy telek megvételét, és csökkent a külföldi érdeklődés is. Sőt, az ingatlanközvetítőknél már megjelentek azok a külföldiek is, akik az elmúlt tíz évben vettek ingatlanokat a magyar tenger partján, ám a vendégforgalom visszaesése miatt nem éri meg nekik annak fenntartása.
Szinte pang a balatoni ingatlanpiac - állítják a szakértők. Manapság leginkább a nagyméretű, legalább húszéves házaktól és nyaralóktól akarnak megszabadulni a balatoni és a környező településeken élő tulajdonosok - mondják. A vevők azonban nem jönnek, sokszor talán azért, mert túl sokba kerülne a felújítás, vagy azért, mert a hetvenes-nyolcvanas években még hézagos beépítettségű környék mára sűrűn lakottá vált, ami nem vonzó a pihenni vágyók szemében.

Főleg a telkeket keresik

Cseh László, a Fortuna Ingatlanközvetítő Iroda ügyvezetőjének tapasztalata szerint óriási a túlkínálat a nagyobb vízparti, illetve egyes füredi és tihanyi kerületekben. Úgy látja, hogy akinek már van 20-30 millió forintja, az feltétlenül saját telken próbálkozik. Még úgy is, hogy esetleg lebontja az elöregedett házat, és a hiteleket fölhasználva saját erőből építkezik. Közműves telkeket 5-10 millió forintért lehet vásárolni. Az ár igen magas, hiszen csak elvétve lehet megfelelő vízparti vagy víz közeli telekhez jutni.

Petkovics Tamás, a balatonfüredi Petkovics és Társa Bt. ügyvezető igazgatója hozzáfűzte: a kifejezetten építési telkeket most viszonylag könnyen eladják a tulajdonosok, a nagyobb házakat és nyaralókat azonban csak 10-30 százalékkal olcsóbban értékesíthetik, és akkor sem azonnal, hanem több hétig-hónapig tartó keresés után. Veszprémben és az északi part egészén ugyanakkor lassú drágulás figyelhető meg.

A szakértő szerint eladhatatlanok manapság azok az ingatlanok, amelyeket 20-30 évvel ezelőtt vendéglátási célra építettek. Ezek zöme ugyanis sok kis szobából álló egység, ezeket csak jelentős átalakítás után lehetne értékesíteni, ráadásul sokat közülük egyszerűen körbeépítettek új nyaralókkal, rossz a megközelíthetőségük, és közműcserére is szükség lenne.

Külföldiek: akinek van, elad

A külföldiek egy része már visszaköltözne eredeti, külföldi lakhelyére, de drága nyaralóiktól egyelőre nem nagyon tudnak megválni. Cseh László kifejtette: egyre több olyan megbízást kapnak külföldiektől, ami a 6-10 éve vásárolt, nagy nyaraló eladásáról szól. Visszaesett a vendégforgalom, és folyamatosan drágul a fenntartás - említette a fő okokat az ügyvezető. Szerinte a következő néhány évben csak akkor várható jelentős változás, ha megjelennek a szabadidőközpontokat és moteleket építő, vélhetően külföldi, ingatlanfejlesztők. Az új kínálat kedvező hatással lehet az egész lakóingatlan-piacra, a tóhoz vonzhatja a hazai középréteg fizetőképes családjait.

Balatonfüreden manapság egyáltalán nincs építési telek, új sorház is csak néhány. A piacot nem nagyon mozgatja meg a néhány millió forinttal a zsebben érkező érdeklődők köre. Ez kevés ahhoz, hogy valódi vevőjelöltek lehessenek, először meg kellene szabadulni mostani lakásaiktól vagy más ingatlanaiktól, s mivel többnyire fővárosi lakosokról van szó, az ottani, stagnáló használtlakás-piac miatt még várni kell arra, amíg a régi otthonok tényleg beszámítható tőkeforrássá alakulnak. Lakatos István úgy látja: csak akkor lendülhet föl a közép-dunántúli és a Balaton környéki ingatlanpiac, ha még alacsonyabbak lesznek a hitelkamatok, a kölcsönöket kiterjesztik a nyaralóvásárlásokra is, illetve tőkeerős ingatlanfejlesztők jelennek meg, akár külföldről is. Segíthet még a Tapolcán és Pápán már beindult termálprogram.