Béla
12 °C
27 °C

Keményednek a balatoni adóellenőrzések

2006.11.28. 07:48
A balatoni önkormányzatokhoz több idegenforgalmi adó folyik be idén, mint egy éve. Ennek érdekében tesznek is: mind intenzívebb ellenőrzéseket folytatnak az adóalanyoknál. Tapasztalataik szerint szép számmal akadnak bliccelők, ám sokszor egyszerűen csak a jogszabályok hiányos ismerete miatt nem fizetnek a szállásadók.

Valamennyivel több bevételünk lesz idén az idegenforgalmi adóból, mint tavaly – mondta a Napi Gazdaságnak Répásy Ildikó, a balatonfüredi önkormányzat vagyongazdálkodási osztályvezetője. Tavaly ebből az adónemből 153 millió forint bevétele származott a városnak.

A növekedésnek elsősorban az az oka, hogy az adó mértéke 314-ről 330 forintra emelkedett, no meg annak, hogy több ellenőr járta a várost a nyári szezonban, akik azt tapasztalták, hogy sokan megpróbálnak bliccelni. Répásy Ildikó szerint a balatonfüredi ellenőrök általában nem büntetnek, de még intenzívebb ellenőrzésre lenne szükség ahhoz, hogy mindenki megfizesse az idegenforgalmi adót.

Fűzfőn nem büntetnek, tájékoztatnak

Balatonfűzfőn várhatóan decemberben születik döntés a jelenleg 230 forintos idegenforgalmi adó emeléséről. Az alacsonyabb adómérték mellett is közel 20 százalékkal több idegenforgalmi adó folyt be idén a kasszájukba, mint tavaly. Horváth Lajos, a balatonfűzfői polgármesteri hivatal adóügyi ügyintézője szerint ez elsősorban a komolyabb ellenőrzésnek köszönhető, hiszen a vendégforgalom nem nőtt számottevően. "Munkatársaink július-augusztusban véletlenszerűen kerestek fel szálláshelyeket, de nem a büntetés, hanem az adózók tájékoztatása volt a céljuk" – mondta Horváth Lajos.

Veszprém évente 15 millió forint bevételt könyvelhet el ebből az adóból, és Bérczi Zsuzsanna, a város adóhivatalának vezetője szerint ez 2006-ban sem lesz másképp. A vendégéjszakánként fizetendő 300 forintos adóösszeg a tervek szerint jövőre sem emelkedik a királynék városában. A szakember szerint jellemzően utólag, az iratok, a vendégkönyvek alapján ellenőrzik az adózókat. Bliccelés ritkán fordul elő, inkább azt tapasztalják gyakran, hogy a szállásadók a munkavégzésnél figyelembe vehető mentességek körét tágabban értelmezik, mint szabadna.

Kétfajta adó Siófokon

Siófokon kétfajta – a nem lakáscélú ingatlanok után és a tartózkodás után fizetendő – idegenforgalmi adó létezik. Az építmények után 202, a tartózkodás után 161 millió forintos bevételt terveztünk 2006-ra – mondta lapunknak Nagy István, Siófok városának sajtóreferense. Az ellenőrzések mikéntjéről Siófokon nem nyilatkoznak: nagyon lényeges – mondják –, hogy a szállásadók ne ismerjék az ellenőrök módszereit, fizessék be inkább a terheket a kiskapuk keresgélése helyett.

Az önkormányzatoknak megéri kivetni az idegenforgalmi adót: minden, az általuk beszedett adóforinthoz az állam további kettővel járul hozzá. Nem véletlen tehát, hogy egyre nagyobb erőfeszítéseket tesznek az adók behajtására. Sokszor azonban az adóalanyok sincsenek tisztában azzal, ki után kell fizetniük. Elvileg a rokonok, barátok vendégül látása sem mentes az adófizetés alól (a legszűkebb rokonságot nem számítva), de erre még nem „hegyezték ki” ellenőrzési kapacitásukat a települések.