Ágnes
-1 °C
2 °C

Rejtélyes befektető a Balatonnál

2005.12.01. 14:49
Miután felvásárolta a fél Balaton-partot, törvénymódosítási javaslatot lobbizott ki magának az SCD-csoport, amely lehetővé tenné vízparti ingatlanjainak az eddiginél lényegesen nagyobb beépítését, írja a HVG.

A HVG cikke szerint a Magyarországon 2001-ben vállalkozást indító brit SCD Ltd. székhelye az elvileg hivatalos cégadatok szerint London egyik legelegánsabb negyedében, a Mayfair városrészben található. Azonban a címen egy Fedex-Citibox közös helyiség van, benne egyebek mellett apró postafiókokkal. Vagyis az itthon Balaton-parti fejlesztésekkel a figyelmet magára irányító SCD-csoport "irodája" egy egyszerű postafiók, amibe a HVG helyszíni tudósítója szerint egy A4-es boríték is alig fér.

Felvásárolta a Balatont

Az SCD-csoport tavaly és idén megszerezte a Balaton-környék főbb kempinghálózatait, a Siotour Rt.-t, a Balatontourist Rt.-t és a Zalatour Kft.-t. A Balaton környékében fantáziát látó kevés nagybefektető egyikeként azt tervezi, hogy 15 év alatt 100 milliárd forintot költene úgynevezett komplex turisztikai fejlesztési programokra. Jelenleg 4 milliárd forintos beruházásban Club 218 néven apartmanházat épít Siófokon, és négycsillagossá fejleszti a partszakasz kempingjeit, és Zalakaroson is építkezik, sorolja a HVG.

A régióban gyanakvással vegyes reménykedéssel figyelik, vajon betartja-e a cégcsoport az ígéreteket. A helyi önkormányzatok többsége úgy látja, a lehetőségek mellett veszélyeket is rejt magában, hogy egyetlen cégcsoport ekkora befolyásra tett szert.

Jogszabály-módosítás

A Balaton-törvény elvileg megnehezíti az ügyeskedést az ingatlanokkal, amikor a kempingek területét 8 százalékban engedi beépíteni. Az Országgyűlés idegenforgalmi bizottsága ugyanakkor a közelmúltban kezdeményezte a jogszabály erre vonatkozó részének módosítását, fogalmaz a lap. A változtatással a beépíthetőség 25 százalékosra emelkedne.

Gruber Attila, Siófok fideszes országgyűlési képviselője a HVG-nek elmondta a javaslat mögött az SCD "korrekt, nyílt lobbitevékenysége" áll, a cég a balatoni régió országgyűlési képviselőit "rendszeresen tájékoztatja" terveiről. Egy a "tájékoztatón" résztvevő, neve elhallgatását kérő képviselő szerint nem vállalhatatlan lekenyerezésről van szó, ásványvíz és kávé mellett okosították ki az SCD szakemberei a honatyákat.

SCD-történet

Egyelőre homályos, honnan teremthető elő a befektetni szándékozott 100 milliárd forint, fogalmaz a lap. A magyarországi anyacéget, az SCD Group Management Kft.-t a 31 éves Jászai Gellért és barátja, Szatmári Gábor alapította 2000-ben, 3 millió forint törzstőkével. 2001-ben a brit SCD (UK) Ltd. hozott pénzt a cégbe, kivásárolta a tulajdonosokat, de opciót biztosított a visszavásárlásra. A jelenleg 513 millió forint törzstőkéjű kft menedzsmentjéből Jászai 51 százalékos, az orvos-közgazdász Bajka 24 százalékos, Tomcsányi Gábor közgazdász 6 százalékos tulajdonos, 19 százalék brit kézben maradt.

Bár a turizmusban az SCD nem mondható kezdő vállalkozásnak, a HVG szerint z idegenforgalmi szakma kitartóan találgatja, áll-e valaki a néhány év alatt nagytőkéssé vált magyar tulajdonosok mögött. Három ismert név is felbukkant: a brit Danubius-csoporté, a Hunguest-szállodaláncot is ellenőrző Leisztinger Tamásé, illetve a Balaton környékén sokat sürgölődő OTP-vezér Csányi Sándoré, írja a HVG.

Az előbbiekre a hasonló profil, a Hunguest esetében néhány közös korábbi projekt szolgáltat érveket. Az utóbbira pedig az, hogy miközben a cégcsoport egyik fő finanszírozója az OTP Bank Rt., a pénzintézet nemrég többségi tulajdont szerzett a cégcsoport egyik társaságában, az SCD Lízing Rt.-ben.