Ervin
14 °C
21 °C

Túlértékelt balatoni ingatlanok

2004.04.27. 07:45
Nagy a kínálat és kicsi a kereslet a Balatoni ingatlanokra. Az irreális árak megnehezítik az értékesítést.
A Balaton-melléki közművesített építési telkek négyzetméterárai sok tekintetben vetekednek a Budapest környéki települések hasonló adataival - derül ki a GKI-Wallis felméréséből. A leginkább frekventáltnak tekinthető a szempontból Balatonboglár, Fonyód, Tihany és Siófok.

Az utóbbi évtized ingatlanpiaci hulláma látszólag mérsékelten érintette viszont Badacsonytomajt, Balatonkenesét és Révfülöpöt, ahol már 10 ezer Ft/m2 ár alatt is kaphatók a telkek. Viszont a közművesített telkek a nem közművesítettekhez képest átlagosan 120 százalékkal drágábbak. Az egyes településeken azonban igen nagy az eltérés e tekintetben. Van, ahol mindöszsze másfélszer olyan drága, míg más helyeken több mint háromszorosába is kerülhet. Mindemellett az értékesítési árak mérsékelt volatilitás mellett szinte alig változnak, tipikusan stagnálnak.

A Balaton környéki települések piacát alapvetően jellemző tendencia a kínálat növekedése és a kereslet csökkenése. A kereslet fényében a kínált ingatlanok ára általában véve irreálisan magas, mely jelentősen megnehezíti ezek értékesítését. Az utóbbi években a kedvező hitellehetőségek következtében a kereslet inkább a lakóingatlanok, valamint a különálló családi házak iránt élénkült meg.