Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Az idén sem lesz olcsóbb a Balaton

2005.05.06. 08:19
Magasabb színvonal, és a tavalyinál már nem magasabb árak -- a szakemberek szerint ez várja az idén a Balatont választókat. Az előzetes foglaltsági adatok jobbak, mint tavaly, igaz, többek szerint 2004-nél csak jobb jöhet.
A térség idegenforgalmi szakembereinek többsége úgy véli, idén sem lesz olcsóbb a balatoni nyaralás, ugyanakkor a vendégek szinte mindenütt a tavalyinál nívósabb szolgáltatásokra számíthatnak. Csákvári Árpád, a veszprémi székhelyű Balatontourist Rt. vezérigazgatója úgy fogalmaz, a foglaltsági adatok néhány százalékkal jobbak a tavalyinál, ám ebből messzemenő következtetéseket nem szabad levonni. Többek között sok minden függ az időjárástól és a forint árfolyamától is.

A tavalyi évnél csak jobb jöhet

Az elmúlt évek során tucatnyi különböző szálláshelyén folyamatosan, bár források híján a szükségesnél kisebb mértékben fejlesztő Balatontourist szállás- és szolgáltatásárai az idén csupán az infláció körüli mértékben emelkednek. A tavalyi szezon olyan rossz volt, hogy annál csak jobb jöhet - nyilatkozta a Napinak Halmos Gábor, a legnagyobb dél-balatoni szállásadó cég, a Siótour Idegenforgalmi és Kereskedelmi Rt. vezérigazgatója. (A közelmúltban az SCD Group tulajdonába került társaság például tavaly csupán 50 ezer vendéget fogadott.) Ezt jelzik a foglalási adatok, amelyek május első napjaiban - az elmúlt évihez képest - 6-8 százalékos növekedést mutatnak.

Bár az időjárás miatt későn, de jól indult az előszezon is. Az első májusi hétvégén a kiránduló családok mellett jó néhány horgászt és túramotorost is fogadtak. Idén elsősorban a hazai, illetve a dán és a holland vendégek számának növekedésére számítanak. A németek - főként az ottani gazdasági nehézségek miatt - vélhetően továbbra sem özönlenek majd. Halmos hozzátette, a főszezonban is akciókkal, különböző kedvezményekkel igyekeznek a Balatonhoz csábítani a turistákat, bár vérmes reményeik nincsenek. A vezérigazgató elmondta, legfontosabb stratégiai céljuk továbbra is a szolgáltatások színvonalának növelése, hiszen az elmúlt évek bebizonyították, e nélkül sem a külföldi, sem a hazai piacon nem lehet "labdába rúgni". Idén nyolc egységük - kempingek, szállodák, nyaralótelepek - felújítására összesen 250 millió forintot költöttek. A legnagyobb beruházás az aranyparti kempingjükben volt, amely idén már négycsillagos létesítményként üzemel. Jelentősebb áremelés csak a már említett aranyparti kempingben volt, másutt ez még az infláció mértékét sem érte el.

Nem lehet emelni az árakat

Halmos Gábor szerint, a balatoni vendéglátók zöme megértette, az árakat nem lehet tovább emelni. Bezeréti Katalin, Balatonföldvár polgármestere úgy véli, a tóparti szolgáltatásokat továbbra is kettősség jellemzi. A szállodatulajdonosok, szobakiadók, vendéglősök közül sokan megértették már, hogy csak nívós kínálattal és szolid árakkal lehet visszaszoktatni a vendégeket a Balatonhoz. Többnyire ott mennek rendben a dolgok, ahol a család saját ingatlanban, maximum néhány "stabil" alkalmazottal működteti a vendéglőt, a büfét vagy a panziót.

Tíz méter, száz forint

Ott viszont általában sok a gond, ahol évente váltogatják egymást a bérlők, s az éhbérért, esetleg feketén foglalkoztatott szakképzetlen alkalmazottak az ország másik részéből, sőt a határon túlról érkeznek, maximum néhány hétre. Bezeréti hozzátette: Balatonföldvár legfrekventáltabb részén, a kikötő környékén mindkettőre van példa, s egyik helyen 250 forintot kérnek egy üveg ásványvízért, a másikon viszont csak 150-et. A Balatonon sajnos még mindig alaposan körül kell néznie a vendégnek ahhoz, hogy ne csalódjon. Az sem vonzó, hogy az egy évre szóló balatoni horgászjegy ára immár elérte a 4O ezer forintot. (A legnagyobb mértékben egyébként talán a WC-használati díj nőtt a Balatonon.) Ráadásul a személyhajójegyek ára is emelkedett, igaz, a Szántód és Tihany-rév közötti kompokon olcsóbban lehet közlekedni.

Rendkívül nagy szükség lenne egy színvonalas, jól sokszorosítható, az egész tájegységet bemutató kiadványra, amelyben persze helyet kapna a települések kínálata is. A vendég ugyanis, legyen az akár hazai vagy külföldi, nem települést választ, hanem egy tájegységet. Sajnos igaz, hogy a balatoni nyaralás összességében idén sem lesz olcsóbb - teszi házzá a polgármester. Ettől függetlenül, a balatoni idegenforgalom - a szereplők szemléletét tekintve is - túljutott a mélyponton. A földvári foglalási adatok szerint, az idei szezon jobb lesz a tavalyinál, ráadásul lassan azok a beruházások is éreztetik hatásukat, amelyek a szezon meghosszabbítását szolgálják.