Szilárda
-4 °C
2 °C

A Balatonra is átjön a foci-Eb

2008.04.03. 07:36
Az már biztos, hogy néhány, a svájci-osztrák labdarúgó Eb-re érkező csoport átrándul a Balatonra is, ám a tóparti szállásadók elsősorban abban bíznak, hogy a kánikula az idén a tavalyinál is több vendéget csábít a magyar tenger partjára. Növelheti a vonzerőt, hogy az idei lesz első "schengeni nyár".

Már több olyan balatoni és hévízi szálloda is van, ahova egy hosszú hétvégére a svájci-osztrák labdarúgó Eb-re érkező csoport jelentkezett be - tudta meg a Napi. A tavaszi előszezonban a tóparti szállodák foglaltsága jelenleg 55-60 százalékos, míg a nyári kapacitás 45-50 százalékát sikerült eddig kitölteni.

Sóvári Tamás, a Balaton Utazásszervező Kft. kereskedelmi igazgatója lapunknak elmondta: a sportesemény ideje alatt - az előzetes foglaltsági adatok szerint - több mint harminc csoport érkezésére számítanak. Főként fővárosi városnézéssel egybekötött balatoni körutazásokra volt igény. Sóvári hozzátette: abban bíznak, hogy a jó idő tovább marasztalja majd a vendégeket, s növelheti a vonzerőt, hogy az idei lesz az első "schengeni nyár".

Torma Krisztina, a déli és az északi parton is panziókat működtető Albatrosz Vendégház Kft. marketingigazgatója szerint az évről évre nagyobb volumenű fejlesztések ellenére sajnos még mindig az időjárás határozza meg, miként alakul a tóparti szezon. A tavalyi, főként a korábbi évekhez képest kiváló teljesítmény is döntően az időjárásnak köszönhető.

Ha az égiek segítenek és tovább gyengélkedik a forint is, talán megismételhető lesz az elmúlt évi, 8 százalékot meghaladó forgalomnövekedés. Ezen belül - és ezt mutatják az előzetes foglalási adatok is - tovább nőhet a belföldi turisták száma, akiknek döntő többsége egy-egy hosszú hétvégére érkezik majd. (Tavaly a hazai vendégek száma a Balatonnál több mint 17 százalékkal nőtt.) Várhatóan az idén is tovább csökken a vendégéjszakák száma, ugyanakkor a Balatonhoz érkezők egy nap alatt sokkal többek költenek, mint korábban.

Balázs Árpád, Siófok polgármestere a Napinak elmondta, hogy a város és a befektetők az elmúlt hónapokban mindent megtettek annak érdekében, hogy egyre nívósabb létesítményekkel és szolgáltatásokkal minél több vendéget csábítsanak a magyar tenger partjára - ezek közé a fejlesztések közé tartozik az idén újranyíló kiliti repülőtér.

A Balatoni Hajózási (BH.) Zrt. a déli és az északi partot összekötő gyorsjáratú hajóval igyekszik alkalmazkodni a megváltozott igényekhez. Mindemellett folytatják vitorláskikötő-építési programjukat, amely évről évre egyre több külföldi hajótulajdonost csábít a Balatonhoz. Gubicza Ágoston, a sármelléki repülőteret üzemeltető Fly Balaton Repülőtér-Cape Clear Aviation Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a tavasszal induló új járatoknak köszönhetően további forgalomnövekedésre számítanak, a tavalyi 110 ezer utas után az idén több mint 200 ezerrel kalkulálnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!