Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Felelős-e a főnök, ha baleset éri az alkalmazottat?

2001.06.19. 09:55
Nagy-Britannia kormánya olyan törvénymódosítást terjeszt a parlament elé, amely alapján a munkahelyi balesetek után sokkal könnyebben felelősségre vonhatók a vállalatok, és vezetőik - közölte a Financial Times. Magyarországon egy cégvezető akkor sem kockáztat börtönt, legfeljebb 100 ezer forintot, ha alkalmazottja az ő hibájából szenved balesetet.
A jelenlegi szabályok szerint Nagy-Britanniában csak akkor lehet a céget elítélni, ha az áldozat egyik felettese személy szerint felelős az alkalmazott sérüléséért vagy haláláért. Emiatt a szigetországban eddig összesen három halálos baleset után találták bűnösnek az érintett cégeket. Ezek mind kis vállalatok voltak.

Az új javaslat támogatói szerint a nagyobb vállalatokat eleve lehetetlen felelősségre vonni, mivel szervezeti felépítésük olyan bonyolult, hogy a bíróság előtt képtelenség egy-egy főnök felelősségét bebizonyítani. A British Safety Council (BSC) felmérése az utóbbi évtizedekben csökkent ugyan a munkahelyi halálos balesetek száma, de így is évente 300 ember hal meg munkahelyén. A BSC szerint tíz esetből nyolcban a vállalat vezetése felelős az alkalmazott haláláért.

A cégvezetők inkább lemondanak

A cégvezetők természetesen nem lelkesednek a törvénymódosításért. Egy felmérés szerint pusztán 13 százalékuk támogatja a szigorúbb szabályozást. A többiek szerint elég lenne, ha az érintett vállalatokat nyilvánosan megneveznék, mert a "szégyenlista" épp elég hatásos. A kormányt ez az érvelés várhatóan nem hatja meg, főleg, hogy a módszer már létezik: a Health and Safety Executive (HSE) honlapján rendszeresen közlik a munkahelyi balesetek leírását.

Menekülnek vagy destruálnak?

A vállalatvezetőket képviselő szervezetek szerint azonban, ha a főnökök a szigorítás révén akár börtönbe is kerülhetnek vagy eltilthatják őket miden vezetői funkciótól, akkor azok a felelősség elől menekülve inkább lemondanak posztjukról, vagy minden eszközzel megpróbálják megakadályozni a vizsgálat tisztességes lefolytatását.

Nálunk is szigorítanak

Magyarországon az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelet illetékes a munkahelyi balesetekkel kapcsolatban eljárni. Egy-egy baleset után kötelezhetik a céget a biztonsági előírások szigorítására, és ötvenezertől hárommillió forintig terjedő pénzbüntetéssel sújthatják a vétkesnek talált céget.

Olcsóbb, mint egy izmosabb gyorshajtás

Ha egy vezetőt személyesen is felelősnek találnak, őt maximum százezer forintos pénzbüntetéssel lehet sújtani. A hatóság felügyeleti főosztályvezetője kérdésünkre elmondta: a hárommilliós összeghatárt a közeljövőben egy törvénymódosítással várhatóan tízmillióra emeli a parlament.