Piroska
-2 °C
5 °C

Rövidtávon gondolkodnak a bankok

2006.01.17. 09:32
Furcsa kettőségben éli meg az új évet a banki kamatok piaca: a pénzintézetek jelentős része mély, téli álomba dermesztette ajánlatait, míg mások komoly betétakciókkal igyekeznek magukhoz édesgetni a ritka forintot. Az évkezdetre néhány bank a kamatsávjait is átalakította.
Az akciós betéti ajánlatok közül a legnépszerűbb az egy hónapos futamidő. A K&H Bank ebben a sorban az 1 millió forint feletti betétekre kínál kiugróan magas, 7,77 százalékos éves betéti kamatot, ami igencsak veri a jegybanki alapkamat és természetesen a versenytársak ajánlati szintjét is. A konstrukcióban még 500 ezer és egy millió forint közötti betétekért is szép pénz, 5,4 százalék jár.

Az OTP ugyanezen a soron akciózik, itt azonban a félmilliót meghaladó betétekre 4,25 százalék az éves ajánlat, amit 1 millió felett további 25 bázispontnyi kamat fejel meg. Igazán 5 millió forintos betételhelyezéssel járunk jól, ekkor 5,5 százalék arányos részét írják jóvá az időszak végén.

Hosszabb távra CIB

Aki hosszabb távra szeretne a jelen helyzetben jó kamatot kapni, annak a CIB felé kell vennie útját. A bank a novemberi végi 4,00-4,75 százalékos szinthez képest kiemelkedően jó, 6,00 százalékos kamatot kínál az éves megtakarítást választóknak - s a megkötés csupán annyi, hogy az elhelyezett betétösszeg haladja meg az 50 ezer forintot. A bank a 6 hónapos megtakarításokra kínált kamatait is emelte - a 4,75-5,55 százalékos ajánlat 25-50 bázispontos kamatemelés eredményeképp jött létre.

Átstrukturált a Raiffeisen, amely hosszabb futamidőkre szintén magasabb kamatot kínál. A legnagyobb mértékben - 60 bázisponttal - az éves megtakarításokra kínált kamatok emelkedtek, így a bankra legalább 5 millió forintot bízó ügyfelek 5,4 százalékos kamatszinttel számolhatnak. A hat hónapos ajánlati szintek 0,3 százalékponttal tolódtak feljebb. A rövid - egy-két hónapos lekötésre - egységesen 30 bázisponttal csökkentek a banki ajánlatok, míg a három hónapos megtakarítások kamatai "helyben jártak".

Átalakítás több bankban

Két hitelintézet is alakított ajánlati struktúráján: az Erste Bank a jövőben külön sávot nyit az 5, illetve a 10 millió forint feletti megtakarításokkal rendelkezőknek, míg az IC Bank épp ellenkezőleg lépett, csökkentette az ajánlati sávokat. A lépésnek ugyanakkor vélhetően az IC Bank betétesei örülnek jobban, mivel az átalakításnak köszönhetően az 1-6 hónapos megtakarítási körben a bank jelentősen emelte kamatait.

A 3, illetve 6 hónapos soron az új ajánlatok 0,5-0,6 százalékpontos eltérést mutatnak legutóbbi, november végi összevetésünkhöz képest, ám ennél is komolyabb, 75 bázispontos kamatemelést élt át a két hónapos betétek sora, aminek köszönhetően az ajánlati szint 5,55-5,75 százalék között mozog. Az egy hónapos betétekre az IC Bank új ajánlata 40-45 bázispontos előrelépésről tanúskodik. Az Erste esetében ezzel szemben csak 6 és 12 hónapra emelkedett az ajánlat és ott is csak az ötszázezer-egymillió forintos sávban. A kamatemelés mértéke egységesen 34 bázispont volt.

Vannak olyan pénzintézetek, amelyek a piaci fejlemények tükrében finomhangolják ajánlataikat. Közéjük tartozik a Polgári Takarékszövetkezet is, ahol ugyan az egy hónapos egymillió forint alatti betétekre fél százalékponttal, 5,25 százalékra emelkedett az ajánlat, a 3 hónapos betéti soron egységesen 0,25 százalékponttal lépett vissza a kamatszint.