Erzsébet
1 °C
4 °C

Kitarthat a banki betétdömping

2008.03.12. 07:31
Az utóbbi hónapokban igencsak meghazudtolták a gyenge megtakarítási hajlandóságról szóló vélekedéseket a hazai háztartások: a szektor betétállománya a januárig számolt negyedév alatt öt százalékkal emelkedett, holott 2007-ben szinte végig a 6000 milliárdos szint körül mozgott az ilyen jellegű megtakarítások mennyisége.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a január végéig tartó három hónap alatt több mint 300 milliárddal tornászták feljebb betétállományukat a lakossági ügyfelek � ez kizárólag a lekötött betéteknek köszönhető. (A látra szólóban, illetve folyószámlán tartott pénz mennyisége októbertől januárig gyakorlatilag stagnált, néhány milliárddal csökkent.)

A devizabetéteknél ugyanakkor nincs nyoma a forint euróval szembeni gyengélkedésének, hiszen a szóban forgó három hónap alatt mindössze 14 milliárddal - nem egészen két százalékkal - bővült az állomány. Ebben vélhetően szerepet játszhatott a dollár komoly mértékű gyengülése is. A januári MNB-statisztikákon viszont még nem látszik a banki akciók kamatokra gyakorolt hatása, hiszen a háztartási lekötött betétek átlagkamatainál alig észrevehető, 12 bázispontos emelkedés mutatkozott. (Januárban még enyhén csökkent is a jegybank által kalkulált átlagos kamat.)

A betétállományok bővülésére a jelek szerint a következő hónapokban is számítani kell: a bankok ugyanis egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek a betéti oldalra, párhuzamosan a külső források drágulásával. A hazai megtakarítási piacon hagyományosan erős életbiztosításoknál szintén kiugró növekedés mutatkozott tavaly. A pénzügyi felügyelet adatai szerint, míg 2006 előtt a díjbevételek mérlegének nyelve jelentős különbséggel a nem élet ági szegmens felé billent, 2006-ban 17 milliárddal már az élet ág nyert, míg a múlt év már jókora élet ági fölényt hozott: elsősorban a befektetéshez kötött élet-, a unit-linked biztosítások térnyerése révén.

Az élet ági díjbevételek mintegy kétharmadát a unit-linked típusúak hozzák: a valamivel több mint 500 milliárd forintból közel 340 milliárdot. A konstrukció a vegyes életbiztosításokat szorítja ki egyre erőteljesebben a versenyből, hiszen míg a díjbevétele 2005-ben alig valamivel haladta meg a hagyományosabb megoldások bevételének mértékét, addig tavaly év végén már több mint háromszor annyit hozott a társaságoknak, mint a vegyes konstrukciók.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?