István, Vajk
19 °C
33 °C

Kitarthat a banki betétdömping

2008.03.12. 07:31
Az utóbbi hónapokban igencsak meghazudtolták a gyenge megtakarítási hajlandóságról szóló vélekedéseket a hazai háztartások: a szektor betétállománya a januárig számolt negyedév alatt öt százalékkal emelkedett, holott 2007-ben szinte végig a 6000 milliárdos szint körül mozgott az ilyen jellegű megtakarítások mennyisége.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a január végéig tartó három hónap alatt több mint 300 milliárddal tornászták feljebb betétállományukat a lakossági ügyfelek � ez kizárólag a lekötött betéteknek köszönhető. (A látra szólóban, illetve folyószámlán tartott pénz mennyisége októbertől januárig gyakorlatilag stagnált, néhány milliárddal csökkent.)

A devizabetéteknél ugyanakkor nincs nyoma a forint euróval szembeni gyengélkedésének, hiszen a szóban forgó három hónap alatt mindössze 14 milliárddal - nem egészen két százalékkal - bővült az állomány. Ebben vélhetően szerepet játszhatott a dollár komoly mértékű gyengülése is. A januári MNB-statisztikákon viszont még nem látszik a banki akciók kamatokra gyakorolt hatása, hiszen a háztartási lekötött betétek átlagkamatainál alig észrevehető, 12 bázispontos emelkedés mutatkozott. (Januárban még enyhén csökkent is a jegybank által kalkulált átlagos kamat.)

A betétállományok bővülésére a jelek szerint a következő hónapokban is számítani kell: a bankok ugyanis egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek a betéti oldalra, párhuzamosan a külső források drágulásával. A hazai megtakarítási piacon hagyományosan erős életbiztosításoknál szintén kiugró növekedés mutatkozott tavaly. A pénzügyi felügyelet adatai szerint, míg 2006 előtt a díjbevételek mérlegének nyelve jelentős különbséggel a nem élet ági szegmens felé billent, 2006-ban 17 milliárddal már az élet ág nyert, míg a múlt év már jókora élet ági fölényt hozott: elsősorban a befektetéshez kötött élet-, a unit-linked biztosítások térnyerése révén.

Az élet ági díjbevételek mintegy kétharmadát a unit-linked típusúak hozzák: a valamivel több mint 500 milliárd forintból közel 340 milliárdot. A konstrukció a vegyes életbiztosításokat szorítja ki egyre erőteljesebben a versenyből, hiszen míg a díjbevétele 2005-ben alig valamivel haladta meg a hagyományosabb megoldások bevételének mértékét, addig tavaly év végén már több mint háromszor annyit hozott a társaságoknak, mint a vegyes konstrukciók.