Újra sláger a bankbetét

2008.12.07. 12:15
Biztonság, magas kamat – ez a két szempont vezérli az ügyfeleket, amikor megtakarításaikról van szó. A bankok tapasztalata szerint a kockázatosabb befektetési formáktól a válság miatt is egyre inkább a bankbetétek felé fordulnak az ügyfelek, azok is, akik korábban már elindultak más befektetési formák, például a tőzsde irányába. Az elmúlt néhány hétben a bankok mindegyike kijött 12-13 százalékos ajánlattal. A magas hozam persze csak új lekötésre és az első néhány hónapra vonatkozik, így az akciós időszak után az ügyfél – ha továbbra is nagyobb kamatot akar – viheti tovább a pénzét, persze kérdés, hogy az elindult jegybanki kamatcsökkentés nyomán hogyan változnak majd a feltételek.

Minden ötödik magyar azt tervezi, hogy az elkövetkező egy évben több pénzt takarít meg, az előnyben részesített megtakarítások között a bankbetét vezet – derül ki a nemzetközi Allianz Csoport felméréséből.

A pénzügyi válság mindenhol befolyásolja a befektetésekre vonatkozó terveket, számos megkérdezett tervezi pénztartalékainak nagyobb részét bankban tartani a válság következtében. A magyaroknál a bankbetét vezet, minden ötödik válaszadó tervezi betét elhelyezését. A felmérés is azt igazolja, hogy magyar lakosság körében felerősödött a biztonságra való törekvés a pénzügyekkel kapcsolatban. Jól mutatja ezt a részvényekkel kapcsolatos attitűd, hiszen a válaszadók megtakarításaik elhelyezését legkevésbé részvénybefektetésekbe tervezik. Ezzel együtt a megtakarítási hajlandóság változatlanul alacsony szinten áll a többi országgal való összehasonlításban.

Októberi fordulópont

A bankok felismerték ezt a tendenciát és az elmúlt hetekben egymás után jöttek ki akciós termékeikkel. A magas betéti kamatok vonzzák az ügyfeleket, a Raiffeisen Banknál egyenesen azt nyilatkozták, hogy fénykorukat élik az egyszerű lekötött betétek. A K&H Bank tapasztalatai szerint a befektetési alapokban kezelt vagyon csökken. Év vége felé közeledve az adókedvezményt nyújtó konstrukciók előtérbe kerülnek.

A CIB Banknál azt mondták, hogy az elmúlt években kialakult megtakarítási szerkezet fejlődése – mely közelített a nyugat-európai szintekhez – visszafordult, a hagyományos lekötött betétek népszerűsége megnőtt. Ennek oka, hogy ezek a betétek kockázatmentesek, illetve évi 12-13 százalékos kamatszint kielégíti az ügyfelek hozaméhségét. Más kérdés, hogy a válság a fejlett országokban is sokakat arra ösztönöz, hogy a korábban megosztott, különböző formákban tartott megtakarításaikat a lehető legbiztonságosabb helyre vigyék: recesszió idején mindenhol csökken például a tőzsdézési hajlandóság, vonzóbbá válnak az állampapírok és a garantált betétek.

A trend októberben változott, ekkortól részesítik előnyben az ügyfelek a lekötött betéteket – válaszolták kérdésünkre az Erste Banknál. A jelenlegi akciós betéti kamatok mellett a befektetési jegyek hozama már nem tűnik magasnak, ráadásul a betétek kamata fix. Jelenleg a bankok a friss források elhelyezését magas akciós kamattal díjazzák, míg a meglévő állományra alacsonyabb kamatot adnak. Az FHB-nál ehhez hozzáteszik, hogy az ügyfelek októbertől inkább a rövidebb időszakra szóló lekötési futamidőket részesítették előnyben. Ugyanakkor a jegybanki alapkamat várható csökkentése, az elemzői várakozások és a jelenlegi magas kamatszintek miatt érdemes a betétet elhelyező ügyfélnek mérlegelnie a hosszabb futamidejű betéti formák választási lehetőségét.

Akciós és nem akciós

A bankok mindegyikénél vannak akciós betétek, ezek kamata jellemzően 11-13 százalék között vannak, a minimum leköthető összeg 50-100 ezer forint között mozog. Az akciós kamatok általában az új lekötésekre vonatkoznak, vagyis olyan pénzre, mely korábban nem volt lekötve a banknál. Ha lejár a futamidő, akkor a sokkal alacsonyabb, nem akciós kamattal kamatozik tovább a lekötött összeg. Persze itt is vannak kivételek.

A K&H Banknál a 3 hónapos lekötésnél 13,13 százalékos kamatot adnak, a minimum leköthető összeg 50 ezer forint, ez a kamatszint csak új összegnél érhető el. Hosszabb futamidővel 10-11 százalékos kamatot adnak. Ha a futamidő végén is a banknál hagynánk a pénzünket, akkor már csak 6-8 százalékos kamatot adnak, futamidőtől és összegtől függően.

A Raiffeisen Banknál 13,5 százalék az akciós kamat, a nem akciós pedig 7-9 százalék között mozog, a minimum leköthető összeg 100 ezer forint. A CIB Banknál 50 ezer forint a minimumösszeg, az akciós betét 12-13 százalék, a nem akciós pedig 7-8 százalék. Az Erste Banknál 11-13,5 százalék az akciós, 6-10 százalék a nem akciós. Az FHB 13 százalékos akciós kamatot kínál, ezen kívül 4-5 százalékos látra szóló kamatot (vagyis a nem lekötött összeg ennyivel kamatozik évente). A nem akciós kamat a banknál 4-7 százalék. Az UniCredit Banknál is 13,5 százalékos akciós kamatot ajánlanak három hónapos futamidőre, nem akciósan is viszonylag magas kamatot fizetnek, 10-11 százalék érhető el futamidőtől, lekötött összegtől függően. Az OTP Banknál bizonyos feltételek teljesülése esetén 13 százalékos kamatot is elérhet az ügyfél, a nem akciós kamatok 6-7 százalékosak.

Az AXA Bank más utat választott, ők látra szóló kamatokat alkalmaznak, ezt a kamatot a jegybanki alapkamathoz fixálta, vagyis az elérhető kamat a mindenkori alapkamat mínusz 0,5 százalék függetlenül attól hogy új pénzről vagy meglévő megtakarításról van szó. A Budapest Bank is egy másfajta konstrukcióval várja az ügyfeleket, ez pedig az Indexált Prémium betét. Az automatikusan megújuló betét lekötési futamideje csak 1 hónapos, kamatának alakulása 2009 végéig garantáltan a jegybank alapkamatának változásaihoz kötött, azzal megegyező mértékben módosul. Emellett persze a banknak is van akciós ajánlata, négy hónapos futamidőre évi 13 százalékot adnak.

A fentiekből látszik, hogy az akciós kamattal lekötött betét futamidejének lejárta után érdemes megint körülnézni a piacon, hol ajánlják a legjobb feltételeket új, bankon kívül érkezett pénzeknél.  • Hírek
  • Árfolyam