Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Magyarországra jöhetnek a bankkártyacsalók

2007.02.21. 08:13
A hazai ATM-eknek csak 10 százaléka tud chipkártyát olvasni, a kártyák alig negyede chippel ellátott. A csalók a chippesített országok helyett nálunk próbálkoznak.

Az elmúlt év végi magyarországi státusjelentés szerint miközben a hazai betéti kártyák 25,4, a hitelkártyák 12,5 százaléka chippel ellátott, december végén lényegében még nem működött hazánkban chipkártya olvasására alkalmas pénzkiadó automata (atm) derült ki az Institute for International Research (IIR) Bankkártya-konferenciáján.

Ez a szám idén januárban jelentősen nőtt, ám a magyarországi atm-eknek még mindig kevesebb mint 10 százaléka tud chipkártyát olvasni.

Ahol van chip
A K&H Banknál jelenleg a kártyák 99 százaléka chipes, májusra ez eléri a 100 százalékot. A termináloknál pedig május júniusra éri el a 100 százalékot a chipesek aránya.

Mindez azért problémás, mert az chipesített országok helyett a csalók egyre többször próbálnak nálunk szerencsét. Az egyik bankunk képviselője szerint az atm-jeiken bekövetkezett csalásokból származó kár az idei év első másfél hónapjában már meghaladta a 2005. és 2006. évi együttes veszteségüket. Így a kártyakibocsátásban a chipalapú EMV-szabványt mereven elutasító hazai bankoknak az elfogadásban hamar lépniük kell a biztonságos fizetési mód felé.

Hazai atm-nél előfordult már, hogy egy chippel ellátott kártya mágnescsíkját klónozó csaló annak ellenére pénzhez jutott, hogy a mágnescsíkon rögzítve volt, hogy a plasztikhoz chip tartozik. A chipes leolvasók ilyenkor automatikusan keresni kezdik a chipet, s ha nem találják, bevonják a hamis kártyát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!