Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magyarországra jöhetnek a bankkártyacsalók

2007.02.21. 08:13
A hazai ATM-eknek csak 10 százaléka tud chipkártyát olvasni, a kártyák alig negyede chippel ellátott. A csalók a chippesített országok helyett nálunk próbálkoznak.

Az elmúlt év végi magyarországi státusjelentés szerint miközben a hazai betéti kártyák 25,4, a hitelkártyák 12,5 százaléka chippel ellátott, december végén lényegében még nem működött hazánkban chipkártya olvasására alkalmas pénzkiadó automata (atm) derült ki az Institute for International Research (IIR) Bankkártya-konferenciáján.

Ez a szám idén januárban jelentősen nőtt, ám a magyarországi atm-eknek még mindig kevesebb mint 10 százaléka tud chipkártyát olvasni.

Ahol van chip
A K&H Banknál jelenleg a kártyák 99 százaléka chipes, májusra ez eléri a 100 százalékot. A termináloknál pedig május júniusra éri el a 100 százalékot a chipesek aránya.

Mindez azért problémás, mert az chipesített országok helyett a csalók egyre többször próbálnak nálunk szerencsét. Az egyik bankunk képviselője szerint az atm-jeiken bekövetkezett csalásokból származó kár az idei év első másfél hónapjában már meghaladta a 2005. és 2006. évi együttes veszteségüket. Így a kártyakibocsátásban a chipalapú EMV-szabványt mereven elutasító hazai bankoknak az elfogadásban hamar lépniük kell a biztonságos fizetési mód felé.

Hazai atm-nél előfordult már, hogy egy chippel ellátott kártya mágnescsíkját klónozó csaló annak ellenére pénzhez jutott, hogy a mágnescsíkon rögzítve volt, hogy a plasztikhoz chip tartozik. A chipes leolvasók ilyenkor automatikusan keresni kezdik a chipet, s ha nem találják, bevonják a hamis kártyát.