Jenő
-3 °C
6 °C

Nem versenyeznek értünk a bankok

2008.09.23. 11:25
A bankok hírnevét mind a vállalatvezetők, mind a lakosság körében olyan tényezők befolyásolják, mint a cégvezetés kompetenciája és hitelessége, a vállalati felelősség megnyilvánulásai, a pontos és teljes tájékoztatás, az átlátható működés, a termékek és szolgáltatások minősége, a vállalat pénzügyeinek kezelése, vagy akár a saját dolgozókkal való tisztességes bánásmód. A Weber Shandwick a Figyelővel és a Szonda Ipsosszal közösen készített felméréséből kiderül, mit gondolunk a bankokról. Az OTP drága és nem is mindig korrekt, de a legkönnyebben elérhető és a legbiztonságosabb bank is egyben.

A felmérés szerint a bankokról alkotott vélemény legfontosabb faktorai Magyarországon az adott pénzintézet szavahihetősége, megbízhatósága, valamint az, hogy a pénzintézet pontos tájékoztatást, felvilágosítást adjon és ne csapja be az ügyfeleit. Ezen a téren az MKB szerepelt a legjobban a cégvezetők körében, míg a lakossági válaszadók K&H Bankot tartják a leginkább megbízhatónak, és a Budapest Bankról vélik, hogy tájékoztatása pontos és tisztességes.

A válaszadók nullától százig osztályozhatták a különböző szempontok szerint a bankokat: ezeket a pontszámokat váltották át után nulla és öt közötti értékekre. Az értékelések jellemzően minden kategóriában a 70-90 pont között szóródtak, a legjobb eredmények a megbízhatóságra és a tájékoztatás pontosságára vonatkozó kérdéseknél születtek. A felmérésből közvetve kiderül: aligha elégedettek a bankok egymás közötti versenyével az ügyfelek, legyenek bár vállalatvezetők vagy lakossági fogyasztók. E szempont alapján ugyanis a lakossági ügyfelek körében már 77 pont is elég volt (a K&H-nak), ahhoz, hogy az élre kerüljön, a vállalati körben pedig 79 ponttal lett első a Raiffeisen Bank.

A cégvezetők nem nagyon hisznek a bankok megbízhatóságában és szavahihetőségében sem, még az első helyezett sem kapott kiemelten magas pontokat a többi kategóriához képest, a győzelemhez elég volt 83 pont is a százból. Az MKB-t az Erste Bank követi 75 ponttal. Utolsó helyen az OTP Bank végzett 62 ponttal. A lakosság még kevésbé bízik a bankokban, mint a cégvezetők. Itt a K&H Bank győzelméhez 72 pont is elég volt, és itt is az OTP lett az utolsó 60 ponttal.

A korrekt díjszabás és a tőkeerős pénzügyi háttér szintén jelentősen hat a bankokról kialakított képre. A vállalatvezetők a Raiffeisen Bank, míg a lakosság az Erste díjait tartja a legkedvezőbbnek. Az OTP Bank itt az utolsó helyen végzett, csak 48 pontot kaptak a lehetséges százból, a vállalatvezetők tehát valószínűleg drágának tartják a bankot. A lakosok is drágában tartják a banki díjakat, nagyon lepontozták a pénzintézeteket, az utolsó helyen álló OTP például 50 pontot kapott.

Van előnye is a nagyságnak

Az OTP ugyanakkor mindkét megkérdezett körben első helyen szerepelt a pénzügyi háttér stabilitását tekintve. A cégvezetők alig tesznek különbséget a bankok stabilitását tekintve, alig néhány pont választja el egymástól az első és az utolsó helyezettet, a győztes OTP 87, az MKB 82, a Raiffeisen és a CIB 81-81, a Budapest Bank és a K&H Bank 79-79, Erste Bank pedig 78 pontot kapott. Érdekesen alakult ez a kérdés a lakosságnál, itt a második legstabilabb bank az Erste, a legkevésbé pedig a Raiffeisent tartják stabilnak, de itt sem nagyok a különbségek.

Az OTP Bank a legismertebb a vállalatvezetők és a lakosság körében is, bár ebben a kategóriában elég szoros verseny született. A második-harmadik helyen a cégvezetőknél például holtverseny született, a K&H Bank és a Raiffeisen Bank alig öt ponttal maradt le. A lakosság a CIB Bankot és az Erste Bankot ismeri a legkevésbé.

A cégvezetők a Raiffeisen Bankról gondolják azt, hogy a legszélesebb körű szolgáltatásokat nyújtja, és szeret versenytársai előtt járni, a lakosság a K&H Bankról gondolja ugyanezt. A cégvezetők szerint a Raiffeisenre, a lakosság szerint a Budapest Bankra igaz a leginkább, hogy nincsenek körülötte botrányok. Szintén erről a két bankról tartják a leginkább úgy, hogy ott fedhetetlen, tapasztalt vezetők dolgoznak, illetve ők a legbecsületesebbek a piaci versenyben is. A cégvezetőknél a Raiffeisen 72 pontot kapott, alig egy ponttal maradt le az MKB. Legkevésbé becsületesnek az OTP Bankot tartják a cégvezetők. A lakosság azonban nem tartja becsületesnek a piacon a Raiffeisent, az utolsóelőtti helyen végeztek, az utolsó itt is az OTP Bank lett 53 ponttal.

Mindkét megkérdezett csoportban az OTP Bankot tartják a legkönnyebben elérhetőnek, az egybehangzó vélemény szerint nekik van a legtöbb bankfiókjuk. Az OTP kiemelkedően sok, 95 pontot ért el a vállalatvezetők körében, a második helyezett K&H Bank jócskán lemaradva 80 pontot szerzett. A legkevésbé elérhetőnek a vállalatvezetők az MKB-t tartják. A lakosság is nagyon könnyen elérhetőnek tartja az OTP-t 92 pontot kapott a bank. A lakosság a Budapest Bankot tartja a legkevésbé elérhetőnek.

A cégvezetők szerint az MKB Bankra igaz a leginkább, hogy mindenben betartja a törvényi előírásokat, nem kapott még büntetést a PSZÁF-től vagy más állami szervtől, a lakosság szerint a Budapest Bank a legjobb ezen a téren.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?