Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Bankprivatizáció szoros határidőkkel

2003.05.28. 11:15
Kétszázmilliárd forintra számíthat a költségvetés idén a bankeladásokból. A privatizációs menetrend feszített, különösen az engedélyek beszerzésére hagyna kevés időt az állam. Erre 4-5 hetet engedélyeznének, holott a versenyhivatal vizsgálata a 180 napot is túllépheti. A pénzügyminisztériumban azt mondják: az ÁPV egy pesszimista változat szerint készítette a menetrendet.
Nagyon kicentizett az ÁPV bankprivatizációs menetrendje, ugyanis az előre megszabott engedélyeztetési határidők rövidek. Így az erre az évre tervezett 200 milliárd forint privatizációs bevétel felének teljesülése - ennyit várnak a bankeladásoktól - hajszálon múlhat. Ezen felül, ha egy nyertes nem kap engedélyt a privatizálni szánt bank megszerzésére, akkor az ÁPV a Konzumbank és a Postabank esetében több száz milliós bánatpénz fizetésére kötelezi magát a pályázati kiírás szerint; az FHB esetében ilyen nincs.

Engedélyek beszerzésére 4-5 hetet szánnak

Az ÁPV a bankprivatizációs sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a Postabank Rt. eladásakor 5, a Földhitel- és Jelzálogbank Rt. tőzsdei bevezetése, valamint a Konzumbank Rt. értékesítése esetében 4-4 hetet szánnak a szükséges engedélyek beszerzésére. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szerint a tulajdonosváltás és az azzal összefüggő igazgatótanácsi, valamint felügyelőbizottsági elnöki pozíciókba új személyek kinevezése engedélyköteles.

Az engedélyezési eljárások lefolytatásának időtartama 30 nap, ami hiánypótlás esetén újra indul. Németh György, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) pénzügyi irodavezetője érdeklődésünkre kifejtette, hogy a hivatal egy gazdasági erőfölényt létrehozó vagy megerősítő felvásárlás esetén - úgynevezett második fázisos eljárás keretében - legfeljebb 180 napig vizsgálódhat.

Ha a felvásárlás erőfölénnyel nem jár, az engedélyezés akkor is 45 napig tarthat. A jogszabály szerint a GVH-hoz akkor kell benyújtani a kérelmet, amikor a PSZÁF-hoz. Ám akár 180 napnál hosszabb engedélyezési idő is lehetséges, például ha a versenytanács kikötéssel engedélyez valamely fúziót. Kikötés lehet például egy-egy részleg vagy üzletág kötelező eladása. Standardok azonban nincsenek, így a kereteken belül akármeddig tarthat a vizsgálat.

A PM szerint az ÁPV a pesszimista változattal számolt

A Pénzügyminisztérium illetékese szerint az ÁPV a menetrend meghatározásakor a pesszimista változatot, az engedélyezési eljárás esetleges elhúzódását vette figyelembe, amikor 4, illetve 5 hétben határozta meg azt. Az ÁPV kérdésükre elismerte, hogy a rendelkezésre álló idő valóban rövid, de folyamatosan egyeztetnek mindkét szervezettel a gyors döntés érdekében.

A tranzakciók zárása, a szerződések hatályba lépése pedig csakis az engedély birtokában történhet meg - tudatta a vagyonkezelő. A PM helyettes szóvivője, Csák Csongor azt is elmondta - hivatkozva az ÁPV menetrendjére -, hogy a privatizációs szervezet bekalkulálta azt is, hogy a bankokra aspiráló vevők előzetes állásfoglalást kérnek a GVH-tól. Ez azonban messze nem kötelező érvényű és nem váltja ki a teljes engedélyezési procedúrát.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft