Gusztáv
-4 °C
1 °C

Megugrott a bankok nyeresége

2003.06.27. 08:59
Átmeneti likviditásbőség, a mérlegfőösszeg jelentős növekedése és a nem kamat jellegű bevételek megugrása jellemezte a bankrendszer első negyedévét a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének megállapításai szerint. Jórészt ennek köszönhetően a bankrendszer 58,7 milliárd forint összegű adózás előtti eredménye 40,4 százalékkal volt magasabb, mint 2002 első negyedévében, a kamatmarzs szűkülésének dacára.
Az átlagos eszköz- és tőkearányos jövedelmezőség szintén jelentősen javult. Emellett tovább csökkent - a tavaly év végi 13,38 százalékról március végére 12,72 százalékra - a fizetőképességi (korábban tőkemegfelelési) mutató, s ugyanebben az összehasonlításban 102,8 százalékról 98,8 százalékra esett a betét/hitel mutató - mondta Szepesi György, a felügyelet főosztályvezetője. Mindez jól jelzi a bankok hitelezési aktivitásának tartós növekedését és azt, hogy a bankrendszerben nem tükröződtek a gazdaság első negyedévben tapasztalt problémái, illetve, hogy a lakosság a bankbetétekkel szemben előnyben részesít más befektetéseket - így a nyugdíjpénztárakat, biztosítókat, befektetési alapokat.

Több vállalati hitel

A hitelkiáramlás az első negyedévben főként a lakossági területen volt erőteljes, ez mégis elmaradt az előző év azonos időszakáétól. Ugyanekkor a vállalatoknak nyújtott hitelekből több fogyott, mint egy éve. Mivel ezek túlnyomórészt devizaalapúak voltak, jócskán növelték a vállalkozások árfolyamkockázatát - emelte ki Szepesi. A bankszektor portfóliója 2002-höz képest javult, nagyobb a problémamentes hitelek aránya - 92,9 százalék helyett már 94,1 százalék -, részben a lakossági hitelállomány, részben a mérlegen kívüli tételeknél bekövetkezett javulás miatt, s így kisebb a külön figyelendő, az átlag alatti, a kétes és a rossz hitelek aránya.

A szövetkezetek is növelték eredményüket

Lassult a szövetkezeti hitelintézeti szektor növekedése - állapítja meg a PSZÁF jelentése. A szövetkezetek együttes portfóliójának összetétele minden hitelfajta esetében sokkal rosszabb, mint a bankoké. A fizetőképességi mutató ugyan alacsonyabb lett, de ennek magyarázata nem az aktivitás, hanem a szavatoló tőke lassú növekedése. A szövetkezetek az egy évvel korábbihoz képest mégis 44,1 százalékkal - 2,8 milliárd forintra - növelték adózatlan eredményüket. A növekvő eredmény és a magas jövedelmezőségi mutatók mellett is számos cégnél komoly tőkeproblémák jelentkeztek. A saját tőke olykor a minimális 50 millió forintot és/vagy a jegyzett tőke kétharmadát sem érte el.

A biztosítótársaságokkal kapcsolatban Szepesi kiemelte, hogy egyre több a lejáró és a lejárat előtt visszavásárolt szerződések száma. Az élet ágazatban a húzótermék a vegyes biztosítás, a nem élet területen pedig az autóbiztosítások voltak.