Klaudia
-3 °C
3 °C

Többet fizetnek jövőre a bankok

2003.07.28. 10:53
A pénzügyminisztériumban arra számítanak, hogy már idén négymilliárd forinttal nő a bankoktól érkező bevétel. Az uniós átállás és így a számviteli szabályok változása miatt a pénzintézetek kimutatott nyeresége várhatóan húszmilliárd forinttal nő. Kérdés, hogy a bankok emiatt már idén több adót fizetnek-e.
A pénzügyi tárca jövőre mintegy négymilliárd forintos többletbefizetést vár a pénzintézetektől. A bevételi többletre társasági adó címen, a számviteli szabályok tervezett változása miatt számít a PM.

Jövő májusig kell átállni

A jövő májusi uniós csatlakozás miatt van szükség az átállásra, ami a mostaninál nagyobb nyereség kimutatását eredményezi. A bevételi terv teljesülése azonban több bizonytalanságot hordoz magában.

Meg nem erősített hírek szerint a szaktárca már az idei évre négymilliárd forintos pluszbevételt tervezett be a bankoktól. A pénzintézetek kimutatott nyeresége szakértők szerint valóban nőhet mintegy húszmilliárd forinttal. Hazánk uniós csatlakozását követően ugyanis automatikusan az ott érvényes számviteli szabályok szerint kell az éves profitot kimutatni.

Ennek persze csak a 2005 évi adófizetéseknél kellene jelentkeznie. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy ilyen esetekben már a szabályok kötelező alkalmazása előtti évben megjelenik az ezt tartalmazó jogszabály, amely választási lehetőséget ajánlhat fel. A bankok tehát valószínűleg eldönthetik majd, hogy az új vagy a régi előírások alapján mutatják ki nyereségüket.

Adófizetés akár veszteség után is

A mostani módosulás egyébként egyetlen igazán lényeges pontot érint. A magyar szabályok szerint a mérlegen kívüli tételeknél (jellemzően idetartoznak a határidős pozíciók, amelyek a bankok gazdálkodásában a sávszélesítés óta meglehetősen jelentős tételt tesznek ki) az év végi záróértéknél csupán a veszteség után kell céltartalékot képezni. A nyereség tehát nem része az adóalapnak. A külföldi számviteli szabályok azonban nem ennyire óvatosak, ott akár nyereség, akár veszteség képződik, az a fizetendő adót is érinti.

Több adó, önként és dalolva?

Kisebb vita a hozzáértők között azon van, hogy a pénzintézetek akarnak-e majd önként több adót fizetni. A banki aktivitás egyértelmű növekedése az utóbbi időben és a verseny mindenesetre indokolhatja, hogy a pénzintézetek a költségvetés szemében eminenssé váljanak. Az adózott nyereség ugyanis növeli a saját tőkét, ami a hitelkihelyezési lehetőségek szempontjából fontos.

Ahhoz, hogy teljesüljön a várt négymilliárd forint, az kell, hogy a szektor egységesen alkalmazza az új, de vélhetően nem kötelező számviteli szabályokat, mert csak így termelődik ki a kalkulációkban szereplő húszmilliárdos eredménytöbblet. A PM által várt adónövekmény egyébként csekély mértékű kiadást jelent a bankoknak, akár a mérlegfőösszeget, akár az adózás előtti nyereséget tekintve. A ténylegesen befizetett adót viszont közel tíz százalékkal dobná meg a bevételi tervek teljesülése.