Auguszta
-4 °C
2 °C

Keleten olcsóbb a nyugati bankoknak

2003.07.31. 08:43
A nyugat-európai pénzintézetek alacsony bérű országokban kénytelenek munkaerő után nézni és az amerikai it-cégektől is külföldre vándorol a munkalehetőségek jelentős hányada. A költségcsökkentés egyik nagy nyertese Magyarország lehet, legalábbis egy új elemzés szerint.
A versenytől és a felvásárlási veszélytől szorongatott nyugat-európai bankokra egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy költségeik csökkentése érdekében alkalmazottaik jelentős részét alacsony bérű országokban foglalkoztassák. A térségben különösen Magyarország lehet vonzó, mivel közel van és erősen hasonló az ottanihoz az itteni jogi, szabályozási és felügyeleti háttér - állapítja meg az A. T. Kearney tanácsadó cég.

A legnagyobb német pénzintézet, a Deutsche Bank egyelőre csak fontolgatja, hogy más országba telepíti át 5500 fős számítástechnikai részlegét, és cáfolja, hogy már konkrét tervei lennének. Németország, Svájc, Ausztria vezető bankjai és biztosítói 2008-ra várhatóan évi mintegy 5 milliárd eurót takaríthatnak meg azzal, ha 100 ezer, az alaptevékenységet támogató háttérmunkahelyet áttelepítenek.

Most még megéri keletre jönni

Az európaiak az amerikaiakhoz képest jókora késésben vannak, de a még alacsony kelet-közép-európai bérköltségeket kihasználva 30 százalékkal faraghatják le működési kiadásaikat. A Kearney tanulmánya emlékeztet arra, hogy a szektor nagy amerikai szereplői már öt-hét évvel ezelőtt felismerték a lehetőséget és információtechnológiai (it), elszámolási, átutalási, adatfeldolgozási, valamint telefonos ügyfélszolgálati tevékenységeiket nagyrészt Indiában működtetik. A bér töredéke az amerikainak és magasan képzett a munkaerő.

Az amerikaiak Indiába mennek

India kevéssé vonzó a nyugat-európai pénzügyi szektorban, de az amerikai bankok európai részlegeinek ésszerűsítésénél elsőbbséget élvez: brit lapok szerint a Goldman Sachs, a J.P. Morgan, és a Citigroup egyaránt azt fontolgatja, hogy brit részlegeik működésének tekintélyes részét jövőre oda viszi.

Az amerikai szoftveripar munkaerejének egytizede alacsony költségű országokban fog működni 2004 végén - állítja a világ csúcstechnológiai előrejelzésekre szakosodott legnagyobb cége, a Gartner Inc. Jelenleg az amerikai csúcstechnológiai ipar egésze 10,3 millió alkalmazottat foglalkoztat, de az erőforrás-kihelyezés nyomán a szám mintegy 500 ezerrel csökken idén és jövőre.

A szoftverfejlesztés a világ másik csücskében is ugyanolyan eredménnyel végezhető munka, csupán az a különbség, hogy egy indiai, orosz vagy délkelet-ázsiai szakember beéri az amerikai bér töredékével - mondja a Gartner alelnöke. Az IBM ezt már régen felismerte: a világ legnagyobb it-cége 316 ezres létszámából jelenleg 5400 főt foglalkoztat Indiában, mert mint korábban közölte, a verseny miatt nincs más választása, mint a szoftver- és a chipfejlesztés terén a külföldön való terjeszkedés.