Klaudia
-3 °C
3 °C

Egyetlen érdeklődő a Konzumbank megvételére

2003.10.07. 16:20
Egyetlen érdeklődő, a Magyar Külkereskedelmi Bank adta be pályázatát a Konzumban megvételére a mai napon lejárt határidőig. Az egyik utolsó állami kézen lévő pénzintézet részvénycsomagjaira és székházára augusztus elején írta ki a pályázatot az Állami Privatizációs Rt.
A nyilvános, egyfordulós tenderen a Magyar Fejlesztési Bank tulajdonában lévő, csaknem 7,2 milliárd forint névértékű, a bank alaptőkéjének 90,6 százalékát kitevő, illetve a Tőketárs Tanácsadó és Szolgáltató Kft. Tulajdonát képező 711 millió forint névértékű, az alaptőke kilenc százalékát képviselő törzsrészvényeit kínálta eladásra a privatizációs szervezet.

A pályázat része a Konzumbank által székházként használt Tüköry utcai ingatlan is. A két elemért egyben lehetett pályázni.

Készpénzben kell fizetni

A vevőnek a teljes vételárat készpénzben kell megfizetnie. A pályázati dokumentációért egy millió forintot kellett fizetni, a pályázati biztosíték százmillió forint volt.

Az elfogadott menetrend szerint, amennyiben a pályázat érvényesnek és eredményesnek bizonyul, az egyfordulós tender nyertesével novemberben köthetik meg a szerződést. Az ügylet zárása pedig, miután a PSZÁF és a Gazdasági Versenyhivatal engedélyezi az eljárást, decemberben zárulhat le.

A kis- és közepes cégek finanszírozására szakosodott Konzumbank piaci részesedése egy százalék közüli, mérlegfőösszege 2002 végén 112,1 milliárd forint volt. A bank tavaly üzemi szinten 1,93 milliárd forint nyereséget termelt, és 183 millió forint adózott profitot könyvelt el. Az idei évre a hitelintézet mintegy 1,5 milliárd forintos üzemi nyereséget tervezett.