Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Bankkártyához járhat utasbiztosítás

2004.03.08. 08:44
Legfeljebb évente néhány ezer forint fejében akár naponta utazhatnak külföldre külön biztosítási díj és szerződéskötés nélkül a bankkártya-tulajdonosok. Egyes konstrukciók a kártyabirtokos mellett már az útitársakat és a családtagokat is segítik.
Továbbra sem kapnak elég figyelmet a bankkártyákhoz kapcsolt utazási biztosítások, pedig a plasztiklapokhoz alanyi jogon járó vagy opcionálisan megvásárolható termékek az esetek döntő többségében tökéletesen helyettesítik a klasszikus, utazási irodáknál hozzáférhető konstrukciókat. Az érintettek köre meglehetősen széles: a Visa és MasterCard kártyatársaságok ugyan csak a prémium kártyáknál tették kötelezővé a kiegészítő szolgáltatást, ám a hitelintézetek stratégiájuk függvényében a hagyományos dombornyomott, illetve egyes elektronikus plasztiklapokra is kiterjesztették azt.

A részfeltételek ismeretében a legtöbbet a gyakran - akár heti rendszerességgel - külföldre utazók profitálhatnak, az eseti biztosítások adminisztrációja mellett ugyanis az újbóli díjfizetésektől is mentesülnek az érintettek. Az emelt szintű - Gold vagy Business - kártyáknál az éves kártyadíj tartalmazza a biztosítás díját, a hagyományos és elektronikus plasztiklapoknál pedig legfeljebb néhány ezer forintos többletköltséggel lehet megváltani az addicionális szolgáltatást, amely a bankkártya érvényessége alatt folyamatosan, további kiadás nélkül funkcionál minden egyes, 60 napot meg nem haladó kinttartózkodás esetén. Kivételt a napi elszámolású OTP jelent, a legnagyobb magyar bank viszont 10 százalék kedvezményt ad a csoporthoz tartozó Garancia Biztosító releváns termékeiből.

A nyújtott biztosítási szolgáltatások és kárösszegek bankonként és kártyatípusonként változnak. Fontos tudni, hogy a konstrukciók a hagyományos utasbiztosításokat kiegészítve is működnek, egyes káresemények bekövetkeztével a biztosítási összegek összeadódnak.