Klaudia
-3 °C
3 °C

Dupláztak a bankok

2004.08.25. 08:06
Megdöbbentően jó féléves eredményekkel álltak elő az idén a magyarországi hitelintézetek: többen megtöbbszörözték nyereségüket az egy évvel korábbihoz képest, a másfélszeres profit pedig egyáltalán nem számít szokatlan jelenségnek. A kedvező adatok mögött elsősorban a hitelezési aktivitás bővülése és ezzel párhuzamosan a kamatjellegű bevételek dinamikus növekedése húzódik meg.
Erőteljes profitbővülésről számoltak be a hitelintézetek: az első fél év végére több hazai bank - így például az Erste Bank Hungary és az FHB Földhitel- és Jelzálogbank - is megtöbbszörözte nyereségét az egy évvel korábbihoz képest. Az inflációt jóval meghaladó nyereségbővülést szinte minden érintett produkálni tudott: a féléves számait publikáló bankok többsége 50 százalék körüli emelkedést produkált.

Jövedelemező lakossági hitelezés

A dinamikus profitbővülés okaként hasonló tényezőket jelöltek meg a hitelintézetek: elsősorban a hitelezési aktivitás bővülésével, a kamatbevételek gyors növekedésével, illetve a költséghatékonyság emelkedésével indokolták a vártnál jobb eredményeket. A hitelállományok növekedésének hátterében elsősorban a lakossági oldal húzódik meg, és ezen belül is figyelemre méltó a deviza alapú kölcsönkonstrukciók népszerűségének növekedése.

Különösen dinamikus hitelállomány-bővülésről számolt be például a Magyar Külkereskedelmi Bank, amelynél az ügyfélhitelek teljes nettó állománya 18 százalékkal növekedett. A Budapest Bank szintén erőteljes bővülést produkált e téren, hiszen 27 százalékos növekedésről számolhatott be.

Magas kamatszint

A bankoknak egyértelműen kedvező magas kamatszint miatt erőteljes bővülés figyelhető meg a kamatbevételek alakulásánál is: az Inter-Európa Bank nettó kamatjövedelme például 31,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi adatot. A Postabanknál szintén figyelemre méltó mértékben, 28 százalékkal erősödött a kamatkülönbözet, a jutalék- és díjbevételek pedig 51 százalékkal gyarapodtak. Az üzleti aktivitás növelése mellett jó eredményeik egyik okaként általában a költséghatékonyság növelését is megemlítik a bankok: számottevően javított e téren például a CIB Bank, amely a fél év végére - a piac egészét tekintve is igen jónak számító - 52 százalékos mutatót produkált. Az FHB gyorsjelentése szintén kiemeli, hogy a jó eredmény részben a javuló költséghatékonyságnak köszönhető.

A jó féléves eredmények tükrében indokoltnak tűnik az optimizmus 2004 egészét illetően is. Az OTP Bank például a korábban becsült 123 milliárd forintos csoportszintű bruttó nyereség helyett már 140-145 milliárd forinttal számol, amely több mint 15 százalékos emelkedés az eredeti kalkulációhoz mérten.