Géza
-12 °C
-4 °C

Csökkenő nyereségre számít a bankszektor

2004.11.17. 08:24
A hazai bankszektorban eddig csak a több tényezőre visszavezethető magas profit kompenzálta azt, hogy a költségszint kétszer magasabb, mint az EU országok átlaga.
A bankszektornak nincs lehetősége arra, hogy a jövőben volumennöveléssel, hatékonyságának javításával vagy akár a jutalékbevételek növelésével együtt kompenzálni tudja a kamatmérséklődésből eredő jövedelemmezőség csökkenést - jelentette ki Bába Ágnes, a K&H Bank senior ügyvezető igazgatója tegnap a Bankszektor 2004 konferencián. A hitelintézeti stratégiák tervezésénél nem szabad a jelenlegi, nagyon fényes adatokból kiindulni - hangoztatta Farkas Ádám, a CIB-Bank vezérigazgatója, az IIR-Hungary által szervezett rendezvényen.

A jövőbeni jövedelmezőség azért központi kérdés, mert a hazai bankok eddig csak ezzel tudták ellensúlyozni, hogy költségszintjük lényegesen (megközelítőleg kétszer) magasabb, mint az EU-országok átlaga. Külön figyelmeztetésként vehető Bába Ágnes azon számítása, miszerint a pénzintézetek mintegy 300 milliárdos tavalyi eredményéhez 120 milliárd forinttal járult hozzá a tökéletlen verseny miatt kialakult árazás, amely a lakosság jóléti veszteségének tekinthető. A bankrendszer tavalyi 25 százalékos ROE mutatóját ezen összeg levonásával újra számítva már csak 18 százalékos mutatót kapunk.

Farkas Ádám szerint a magyar bankpiac egy szektorszintű konszolidáció előtt áll. A szakember úgy véli, hogy a teljes pénzügyi szolgáltatási palettát felölelő, univerzális bankból hosszú távon a magyar piacon elegendő három versenytárs, ugyanakkor részterületeken több szereplő is megfelelő jövedelmezőséggel tud a piacon maradni. A konszolidációra akkor kerül sor, ha a hatékonyság - amelyet a változó makrokörnyezet kényszerít majd ki - kritikussá válik - véli Farkas. A bankvezér szerint a határon átnyúló szolgáltatások ellenére hosszú távon is megmarad a bankpiac nemzeti jellege.