József, Bánk
-6 °C
0 °C

Hová vigyük a pénzünket?

2005.07.25. 10:25
A sorozatos kamatvágások kapcsán időről-időre körül kell néznünk a lekötött betétek piacán, ha a bankoknál szeretnénk elhelyezni megtakarításunkat, korántsem mindegy ugyanis ki mennyit fizet. A kamatok természetesen jelentősen mérséklődtek, míg a mezőny átrendeződött. Legutóbbi körképünk óta igencsak egyszerűsödött a kép, a legjobb ajánlatokat két bank, az Erste és a Raiffeisen kínálja.
Idén összességében már 275 bázisponttal csökkent a jegybanki alapkamat (minden hónapra jutott kamatvágás). A jelenlegi várakozások arra utalnak, hogy augusztusban újabb 25 bázispontos csökkentés következhet, a ráta így 6.5%-ra módosulna. A tendenciák természetesen a lekötött betétek piacán is éreztetik hatásukat: egyre kevesebbet kapunk megtakarításaink lekötéséért.

Három összeg, négy futamidő

Az összehasonlíthatóság kedvéért újra a következő összegeket vizsgáltuk: nyolcszázezer, hárommillió és nyolcmillió forint, melyeket 1, 3, 6, illetve 12 hónapra igyekszünk minél jobb kamat mellett lekötni. A hazai bankok kínálatának elemzésekor a következő ajánlatokat hasonlítjuk össze: OTP, K&H, MKB, CIB, Budapest Bank, Erste Bank, HVB és IEB.

A kamatok minden esetben a 365 napos évvel számított EBKM-et jelölik. Az összeállítás elkészítésekor továbbra sem vesszük figyelembe a kezelési költségeket, ezek ugyanis nem magához a lekötéshez, hanem a bankszámlához kötődnek. Az adatokat minden esetben a banki honlapokról szereztük be július 22-én, pénteken. Minden esetben az éppen aktuális ajánlatokat elemeztük, tehát azt vizsgáltuk, hogy az adott napon elhelyezett betét lekötése esetén mekkora éves kamatra számíthatunk.

Nyolcszázezernél Raiffeisen

A legkisebb összegnél egyértelműen a Raiffeisen dominált, a négy futamidőből háromban ez a bank adta a legkedvezőbb ajánlatot. Egy hónapos lekötésre 6,05 százalékos, három hónaposra 5,75 százalékos, egy évre 5,55 százalékos éves kamatot nyújtanak.

Féléves futamidő esetén az Erste Bank 5,7 százalékos ajánlata a legjobb, ők a többi futamidő esetén a második helyen vannak 0,05-0,55 százalékpontos "hátránnyal". A hat hónapos lekötésre aRaiffeisen adta a második legjobb ajánlatot, mindössze 0,05 százalékponttal rosszabbat, mint az Erste. A harmadik helyen a legrövidebb futamidő esetén az MKB, a többi futamidőnél a CIB végzett.

Hárommillióra már 6,8 százalékot is adnak

Továbbra is tartja magát a megállapítás, mely szerint a nagyobb megtakarítást magasabb kamatokkal honorálják a bankok. Sőt, tovább szélesedett a kamatkülönbség a 800 ezres és a 3 milliós eset között: míg ez korábban átlagosan csak 0,25 százalékot tett ki, addig mostanra néhol az 1 százalékot is eléri.

Ha 3 000 000 forintunk van, még egy éves lekötésre is kaphatunk 6,25 százalékos kamatot az Erstétől, amely abszolút első helyet szerzett: mind a négy futamidőre ez a bank kínálja a legjobb kamatot: egy és három hónapra 6,75, míg félévre 6,8 százalékot.

Egy és három hónapra az MKB adta a második legjobb ajánlatot (6,34 és 6,24 százalék), a Raiffeisen lett a harmadik (6,3 és 6 százalék). A Raiffeisen féléves futamidőre is a harmadik legmagasabb kamatot kínálta (5,9 százalék), a második a CIB (6 százalék). Míg az egyéves lekötést választók számára már a második legkedvezőbb lehetőséget jelenti (5,8 százalék), egy évre az MKB ajánlata a harmadik legjobb (5,73 százalék).

Az Erste nyolcmilliónál is mindent visz

Ahogyan a három-, úgy a nyolcmillió forint lekötésekor is az Erstebank feltételei a legjobbak, és egy-két tizedszázalékkal magasabbak a kamatok, mint a hárommillió forint esetén. Egy és három hónapra 6,8 százalékos, félévre 6,9 százalékos, egy évre 6,5 százalékos kamatot nyújt az Ersténél elhelyezett nyolcmillió forint.

A további dobogós helyezések is ugyanazok, mint a hárommilliós összegnél: egy- és három hónapra az MKB a második, a Raiffeisen a harmadik. Félévre CIB, Raiffeisen, egy évre Raiffeisen, MKB a további sorrend. A kamatok egy kivételével 6,1 százalék fölött vannak - az MKB egy évre csak 5,93 százalékot ad -, vagyis a piac igencsak kiegyenlítetté vált.