Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Emelkedő lakásárakra számítanak a bankok

2005.08.08. 15:42
Saját értékelésük szerint a bankok könnyebbé tették, illetve könnyebbé teszik a lakáshitelhez való hozzájutást: a feltételek könnyítését az éles piaci versennyel magyarázzák. A lakásáraknál a bankok többsége nem érzékelt változást, míg a következő hat hónapban a megkérdezett pénzintézetek harmada drágulást vár - derül ki a jegybank elemzéséből.
Az előző félévhez képest nem történt alapvető változás a hitelezési piacon az idei év első hat hónapjában - derül ki a Magyar Nemzeti Bank felméréséből, amely szerint a bankok közel harmada a lakásárak nominális növekedését várja az év végéig. Az MNB a bankoknak küldött kérdőív alapján állítja össze az elemzését, melyre a pénzintézetek nem kötelesek válaszolni.

Lakásdrágulást várnak a bankok

A háztartási hitelek piacának vizsgálata során 11 bankot kérdezett meg az MNB. A válaszok alapján elmondható, a korábbi időszakkal ellentétben ismét a lakáscélú hitelek voltak a középpontban: e kölcsönök esetében a nőtt a bankok hitelezési hajlandósága és a vonatkozó standardok, feltételek is nagyobb mértékben enyhültek, mint a fogyasztási hitelek esetében. A lakáscélú hitelek piacán 2005 első félévében csaknem minden bank hitelezési hajlandósága emelkedett, és a hitelképességi standardokat számos pénzintézet könnyítette. Öt bank számolt be arról, hogy hitelezési politikája enyhült, ők a könnyítés okaként az egyre agresszívabbá váló versenyt jelölték meg.

A bankok többsége az év hátralévő részében újra a hitelképességi standardok enyhítését jelezte előre, tehát az elmúlt két félévben látott tendenciák folytatódására lehet számítani - áll az elemzésben. A múlt év második feléhez képest a lakáscélú kölcsönök iránti kereslet is nőtt a vizsgált időszakban, ám a következő félévre ugyanakkor már csak a bankok 43 százaléka vár további bővülést, a többi pénzintézet változatlan hitelkeresletre számít. A nominális lakásárak tekintetében a bankok többsége nem érzékelt változást, míg a következő hat hónapban a megkérdezett pénzintézetek harmada drágulást vár.

A többség enyhít a fogyasztási hiteleknél is

A fogyasztási hiteleknél a válaszadó bankok 50 százaléka a folyósítási hajlandósága növekedéséről számolt be. A hitelképességi standardokat mindössze három bank enyhítette, egy szigorította, így összességében a feltételek enyhültek. A könnyítést a banki és nem banki közvetítők közötti erősödő versennyel indokolták a piaci szereplők. A következő fél évre két bank a standardok további enyhítését, egy azok szigorítását tervezi. A fogyasztási hitelek iránti keresletet eltérően érzékelték a bankok: 4 bank erősebb, 4 gyengébb, 2 pedig változatlan keresletet tapasztalt, így a változást érzékelők nettó aránya nulla. A következő félévben ugyanakkor a bankok 40 százaléka vár keresletbővülést.

Továbbra is a devizahitelek dominálnak

A devizahitelezés terén nem tört meg a trend, az új folyósítású hiteleken belül dominálnak a devizahitelek, azon belül is általában a svájci frank alapúak aránya a legnagyobb. A vállalati piacon néhány bank számol be arról, hogy a nagyvállalatok körében a kamatkülönbözet csökkenése nyomán egyre több cég részesítik előnyben a forinthiteleket, ám a kkv-szektorban továbbra is a devizakölcsönöké a főszerep. A lakossági hitelpiacon is utóbbiakat keresik a leginkább: az ügyfelek továbbra is a törlesztő részletet minimalizálják, s nem törődnek az árfolyamkockázattal.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!