Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Emelkedő lakásárakra számítanak a bankok

2005.08.08. 15:42
Saját értékelésük szerint a bankok könnyebbé tették, illetve könnyebbé teszik a lakáshitelhez való hozzájutást: a feltételek könnyítését az éles piaci versennyel magyarázzák. A lakásáraknál a bankok többsége nem érzékelt változást, míg a következő hat hónapban a megkérdezett pénzintézetek harmada drágulást vár - derül ki a jegybank elemzéséből.
Az előző félévhez képest nem történt alapvető változás a hitelezési piacon az idei év első hat hónapjában - derül ki a Magyar Nemzeti Bank felméréséből, amely szerint a bankok közel harmada a lakásárak nominális növekedését várja az év végéig. Az MNB a bankoknak küldött kérdőív alapján állítja össze az elemzését, melyre a pénzintézetek nem kötelesek válaszolni.

Lakásdrágulást várnak a bankok

A háztartási hitelek piacának vizsgálata során 11 bankot kérdezett meg az MNB. A válaszok alapján elmondható, a korábbi időszakkal ellentétben ismét a lakáscélú hitelek voltak a középpontban: e kölcsönök esetében a nőtt a bankok hitelezési hajlandósága és a vonatkozó standardok, feltételek is nagyobb mértékben enyhültek, mint a fogyasztási hitelek esetében. A lakáscélú hitelek piacán 2005 első félévében csaknem minden bank hitelezési hajlandósága emelkedett, és a hitelképességi standardokat számos pénzintézet könnyítette. Öt bank számolt be arról, hogy hitelezési politikája enyhült, ők a könnyítés okaként az egyre agresszívabbá váló versenyt jelölték meg.

A bankok többsége az év hátralévő részében újra a hitelképességi standardok enyhítését jelezte előre, tehát az elmúlt két félévben látott tendenciák folytatódására lehet számítani - áll az elemzésben. A múlt év második feléhez képest a lakáscélú kölcsönök iránti kereslet is nőtt a vizsgált időszakban, ám a következő félévre ugyanakkor már csak a bankok 43 százaléka vár további bővülést, a többi pénzintézet változatlan hitelkeresletre számít. A nominális lakásárak tekintetében a bankok többsége nem érzékelt változást, míg a következő hat hónapban a megkérdezett pénzintézetek harmada drágulást vár.

A többség enyhít a fogyasztási hiteleknél is

A fogyasztási hiteleknél a válaszadó bankok 50 százaléka a folyósítási hajlandósága növekedéséről számolt be. A hitelképességi standardokat mindössze három bank enyhítette, egy szigorította, így összességében a feltételek enyhültek. A könnyítést a banki és nem banki közvetítők közötti erősödő versennyel indokolták a piaci szereplők. A következő fél évre két bank a standardok további enyhítését, egy azok szigorítását tervezi. A fogyasztási hitelek iránti keresletet eltérően érzékelték a bankok: 4 bank erősebb, 4 gyengébb, 2 pedig változatlan keresletet tapasztalt, így a változást érzékelők nettó aránya nulla. A következő félévben ugyanakkor a bankok 40 százaléka vár keresletbővülést.

Továbbra is a devizahitelek dominálnak

A devizahitelezés terén nem tört meg a trend, az új folyósítású hiteleken belül dominálnak a devizahitelek, azon belül is általában a svájci frank alapúak aránya a legnagyobb. A vállalati piacon néhány bank számol be arról, hogy a nagyvállalatok körében a kamatkülönbözet csökkenése nyomán egyre több cég részesítik előnyben a forinthiteleket, ám a kkv-szektorban továbbra is a devizakölcsönöké a főszerep. A lakossági hitelpiacon is utóbbiakat keresik a leginkább: az ügyfelek továbbra is a törlesztő részletet minimalizálják, s nem törődnek az árfolyamkockázattal.