Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Hová vigyük megtakarításunkat?

2005.09.02. 09:57
Noha a jegybanki alapkamat csökkentése nem kedvez a lekötött betéteknek, ha valaki mégis ezt a megtakarítási formát választja, érdemes körülnéznie, hol kínálják a legjobb feltételeket. Szeptember elejére tovább tisztult az eddigi kép: a betétkamatok a tavalyinak nagyjából a felére csökkentek, és néhány bank ajánlata emelkedik ki a kínálatból.
A kamatkörnyezetről külön magyarázat nélkül is árulkodnak az alábbi adatok: az év eleje óta a jegybank monetáris tanácsa nyolcszor csökkentett alapkamatot. A kamatvágás összesen 3,25 százalékpontos volt, így a mai 6,25 százalékos kamatszint már csak kétharmada az év eleji 9,5 százalékosnak. Ha a tavalyival vetjük össze a kamatszintet, még nagyobb a különbség: a múlt évben augusztus-szeptemberében 11 százalékos, a mostaninak csaknem kétszerese volt az alapkamat.

Nyolcszázezer: Raiffeisen vagy Erste

A tendencia természetesen a lekötött betétek piacán is érezteti hatását, így ha valaki mindenképp ebben gondolkodik, nem árt minél előbb cselekednie. Az 5-6 százalék körüli kamatok persze már most sem olyan vonzóak, mint a tavaly ilyenkor elérhető 10 százalék körüli ráták.

Az összehasonlíthatóság kedvéért újra a következő összegeket vizsgáltuk: nyolcszázezer, hárommillió és nyolcmillió forint, amelyeket 1, 3, 6 és 12 hónapra igyekszünk minél jobb kamat mellett lekötni. A hazai bankok kínálatának elemzésekor a következő ajánlatokat hasonlítjuk össze: OTP, K&H, MKB, CIB, Budapest Bank, Erstebank, HVB és IEB.

A kamatok minden esetben a 365 napos évvel számított EBKM-et jelölik. Az összeállítás elkészítésekor továbbra sem vesszük figyelembe a kezelési költségeket, ezek ugyanis nem magához a lekötéshez, hanem a bankszámlához kötődnek. Az adatok forrását a bankok honlapjai képezik szeptember 1-jei állapot szerint. Minden esetben az éppen aktuális ajánlatokat elemeztük, tehát azt vizsgáltuk, hogy a mai napon elhelyezett betét lekötése esetén éves szinten mekkora kamatra számíthatunk.

Korábban 800 ezer forintot a Raiffeisennél lehetett a legkedvezőbb feltételekkel lekötni, mára az Erste előretörése kiegyenlítette a képet. Egy hónapra és egy évre még mindig a Raiffeisen a jobb (5,45 és 4,85 százalékos kamatokkal), ám három és hat hónapra már az Erste kínálja a kedvezőbb kamatokat, 5,25 és 5 százalékot. Ahol a Raiffeisen az első, ott az Erste a második, és viszont. Egy hónapra az MKB, a többi futamidőre a HVB kínálja a harmadik legjobb kamatot.

A milliós versenyben az Erste az első

A három- és a nyolcmilliós összegek lekötésekor egyértelművé válik az Erstebank előnye. Mindkét összegnél mind a négy futamidőre ők kínálják a legkedvezőbb kamatokat. Hárommilliós lekötésre - futamidőtől függően - 5,75-6,3 százalékot adnak, nyolcmilliósra 6,0-6,6 százalékot.

Mindkét összeg igen vonzó az MKB számára is, amely valamennyi futamidőre a második legjobb kamatot (hárommillió esetén 5,32 és 5,98, nyolcmilliónál 5,42 és 6,18 százalék között) ajánlja. A harmadik a legtöbb esetben a Raiffeisen, hárommillió lekötésénél 5,1 és 5,7 százalék közötti kamatokkal - de hat hónapra náluk jobbat ajánl a CIB -, míg nyolcmilliónál 5,4 és 6,0 százalék közötti kamatokkal (hat hónapra a CIB-bel holtversenyben).

Az is megfigyelhető, hogy tovább szélesedett a kamatkülönbség a nyolcszázezres és a hárommilliós lekötés között. Míg tavaly márciusban ez csak 0,25 százalékot tett ki, addig mostanra néhol az 1 százalékot is eléri. A nyolcmilliós és a hárommilliós összeg között hasonló nagyságrendű eltérés tapasztalható.