Valér
4 °C
8 °C

Nagyot kaszáltak a bankok idén

2005.10.04. 16:42
A továbbra is erős külföldi dominancia alatt lévő hazai bankszektor több mint negyedével 190 milliárd forint fölé növelte nyereségét az év első felében. A növekedés részben annak köszönhető, hogy a kamatmarzs 4 százalékon maradt. Veszteséget csupán három kisbank mutatott fel.
Az idei első félévben a bankszektorhoz tartozó hitelintézetek száma nem változott, június végén összesen 30 bank és 5 szakosított hitelintézet működött - derül ki a PSZÁF jelentéséből. A 30 bank között 7 nagybank (OTP, K&H, MKB, Erste, CIB, Raiffeisen, HVB), 8 középbank (BB, ING, Citi, ÁÉB, Inter-Európa, MTB, Volks, BNP) és 15 kisbank (Commerz, Calyon, Deutsche, WLB, KDB, Cetelem, Merkantil, Porsche, Dresdner, IC, Bank of China, Hanwha, Ella, Sopron, Credigen) volt.

Robbant a profit

A hazai bankszektor eredménye az előző kétévi dinamikus növekedést követve 2005 első felében is lendületesen bővült. Az adózott nyereség 26,9 százalékkal 190,8 milliárd forintra nőtt. Egy évvel korábban a profit 45 százalékkal 150,3 milliárd forintra emelkedett.

Csupán három kisbank zárt veszteséggel, összesített, 604 milliós mínuszuk eltörpül a szektor nyereségéhez képest. A veszteséges kisbankok egyike viszonylag rövid működési ideje alatt még nem érte el a gazdaságos üzemméretet, a másik évek óta veszteséges, a harmadik fiókká alakítása folyamatban volt.

Maradt a 4 százalékos kamatmarzs

A bankok eredményüket az aktivitás további növelésével, a nemzetközi összehasonlításban is szélesnek számító, 4 százalékos kamatmarzs megőrzésével, a nettó értékvesztési és céltartalék képzési költségek szinten tartásával, a működési költségek forgalomhoz mérten mérsékelt növelésével érték el.

A kamatmarzs úgy maradt ilyen széles, hogy bankok a félév során bekövetkezett, összesen 2,5 százalékos MNB alapkamatcsökkentés nyomán a betétekre adott kamatot a hitelkamatoknál nagyobb mértékben nyirbálták meg. Ennek megfelelően az előző év azonos időszakához képest a szektor nettó kamateredménye növekedett, 14,8 százalékkal 306,9 milliárd forintra.

Javuló mutatók

A kamatmarzs szinten tartása, a működési költséghatékonyság javítása, a költség/bevétel hányados javítása és az eszközarányos nettó értékvesztési és céltartalék képzési költségek szinten tartása együttesen a szektor jövedelmezőségének további javulását eredményezte. 2005 első felében a bankszektor átlagos évesített eszközjövedelmezőségi mutatója (ROA) a tavaly első félévi 2,25 százalékról tovább emelkedett és elérte a 2,48 százalékot. A szektor tőkejövedelmezőségi mutatója (ROE) a tavaly első félévi 26,96 százalékról 28,11 százalékra emelkedett.

Feljövőben a kis- és közepes bankok

A bankszektorban az intézményi koncentráció továbbra is erős maradt, bár 2004 végéhez képest mérséklődött. A mérlegfőösszeg alapú piaci részesedést tekintve a kis- és középbankok a nagyok rovására növelték súlyukat. Az összesített mérlegfőösszeget tekintve a nagybankok részesedése 0,9 százalékponttal 69,6 százalékra csökkent, a közepeseké 14,5, a kicsiké 5,9 százalékra nőtt, 10 százalék pedig a szakosított hitelintézeteké volt.

A bankszektor tulajdonosi struktúrájában maradt az erős külföldi dominancia. 2005. június végén a szektor jegyzett tőkéjének 82,1 százalékát közvetlenül birtokolták a külföldiek, a közvetlen belföldi tulajdon 12 százalék volt. 2002 végén ez utóbbi 17,2 százalékon állt, míg a közvetlen külföldi tulajdon 78,3 százalék volt. A hazai piacvezető bank nem lóg ki a sorból, az OTP 82,9 százaléka volt külföldi kézben június végén. A közvetetten tulajdonolt résszel együtt a külföldek tulajdoni részesedése 2005 június végére elérte a 89,1 százalékot.