Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Több száz üres állás a bankoknál

2006.01.19. 09:55
Több száz álláshely van szabadon a hazai hitelintézeteknél - derül ki az érintettek a Világgazdaságnak adott nyilatkozataiból. A bankok elsősorban a hálózatbővítéssel magyarázzák a betöltésre váró pozíciók nagy számát. Az álláshelyek nagyjából háromnegyedére diplomás szakemberek jelentkezését várják a hitelintézetek, és többségben vannak a front-office területre vonatkozó ajánlatok is.
Hozzávetőlegesen ötszáz álláshely áll szabadon a hazai hitelintézeteknél, ebből több mint 340 az érintettek internetes honlapjain is megtalálható. A bankok elsősorban a fiókhálózatuk bővítésével magyarázzák a szabad státusok nagy számát. Az Ersténél például emlékeztettek arra, hogy csak 2005-ben 21 fiókot nyitottak, 2006-ban pedig tovább bővülhet az értékesítési egységek száma. Expanziós programjával magyarázta a most élő több tucat állásajánlatát a HVB Bank is. Az MKB Bank szintén a hálózatbővítéssel - és emellett a szervezeti átalakítással összefüggő igényekkel - indokolta a szabad státusok fenntartását. A hitelintézetek szerint ugyanakkor az év elején szokásos jutalomosztás kevésbé játszik szerepet az üres álláshelyek mennyiségében. Ezzel együtt némelyikük elismeri, hogy az év végi jutalmak kiosztása után kissé felerősödik az elvándorlás. A Raiffeisen Banknál ezzel szemben rámutattak arra, hogy a jutalmazások időpontja nem esik egybe az egyes bankoknál: van, ahol már januárban, de akad hitelintézet, ahol csak a tavaszi hónapokban utalják át a hűséges - általában legalább egy fél éve az adott helyen alkalmazásban álló - dolgozóknak járó extra összeget.

Ügyfélkapcsolat előnyben

A hálózatbővítés domináns szerepét megerősíti az a tény is, hogy az internetes honlapokra is feltett ajánlatok több mint fele ügyfélkapcsolati (front-office) munkára keres szakembereket. A 340 ajánlatból közel kétszáz ilyen pozíció betöltésére vonatkozott. A honlapokon közzétett adatokból jól látszik az is, hogy a hitelintézetek elsősorban diplomás jelentkezőkre számítanak, a meghirdetett álláshelyek közel háromnegyedének betöltéséhez feltétel a felsőfokú - túlnyomórészt szakirányú - végzettség.

Igaz, az álláshelyekre meghirdetett pályázatok többsége valamennyi gyakorlathoz köti az alkalmazást, minden nagyobb hitelintézet indított már - vagy tervez indítani - valamilyen, a pályakezdők alkalmazását, illetve beilleszkedését célzó programot. A CIB Bank kifejezetten pályakezdők részére alakította ki Bank Start programját, amelyet 2004 szeptemberében indítottak el utánpótlás-nevelő célzattal. A Budapest Banknál több programot működtetnek felsőfokú végzettségű pályakezdők számára, amelyben több hónapos, néhány esetben többéves tréning keretében képzik őket szakértői vagy vezetői pozíciók majdani betöltésére. Hasonló programok működnek a HVB, a Raiffeisen és az MKB Banknál is. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének adatai szerint a múlt év szeptember 30-ig tartó egyéves időszakban tíz százalékkal növekedett az átlagos állományi létszám a magyar bankszektorban. Ez ugyanakkor tavaly indult viszonylag gyors növekedésnek, és a harmadik negyedévre megközelítette a 28 500 főt.