Mátyás
-6 °C
1 °C

Kamatversenybe kezdtek a bankok

2006.06.20. 08:34
Kamatháború van kirajzolódóban a magyar banki piacon. A pénzintézeti ajánlatok hihetetlen kamatszintekkel kecsegtetnek – döntően a rövidebb megtakarításokra. A 7 százalékos éves kamatszint sem elérhetetlen.

A K&H Bank 2 hónapos akciós betétjének 7,17 százalékos kamatszintje például közel 3 százalékponttal magasabb, mint amit egy hónappal ezelőtt ajánlott a pénzintézet. A bank azonban még így sem tudhatja magáénak a legmagasabb „sima” (külön feltételhez nem kötött) betéti ajánlatot adó bank címét: az MKB-nál ugyanis a 60 napos megtakarításokra 7,2 százalékos kamatot fizetnek.

A három hónapos betételhelyezők Mekkája mostanság a Polgári Takarékszövetkezet Prémium betétje lehet. A 7 százalékos kamat 140–225 bázispontnyi kamatugrás után alakult ki.

Persze semmi sincs ingyen. A takarékszövetkezetnél a legnagyobb betétösszegekre a többi soron állandósul a kamatcsökkentés – a 12 hónapos betétnél 0,3 százalékponttal csúszott lejjebb a korábbi 6 százalékos ajánlat. Nem sokkal jobb a helyzet a K&H-nál és az MKB-nál sem: az előbbi az új 2 hónapos betéti akciójáért az egy hónapos akciós kamatot véreztette ki, míg az utóbbinál a 3 és 6 hónapos soron a kismegtakarítók kapnak 20-25 bázisponttal alacsonyabb kamatot.

A három hónapos betéti harcba benevezett – kellemetlen mellékhatások nélkül – a Raiffeisen is: a 6 százalékos ajánlat 1–1,55 százalékpontos előrelépés az egy hónappal korábbi kamatszinthez képest.

Hosszabb távra is lehet

Vannak ugyanakkor „hosszú távú” versenyzők is. Az Inter-Európa Banknál például a 6 hónapos megtakarítás lett a preferált betétforma: az 1 millió forint feletti megtakarításokra ajánlott 5,8 százalékos kamat 165 bázisponttal rúgta feljebb a korábbi kamatszintet. A bank az éves megtakarítások esetén jó kamatot ugyanakkor csak a 10 millió forint feletti betétekre kínál (5,6 százalékot), a kisebb betételhelyezők a korábbi kamatszinttel számolhatnak.

Alaposan átalakította betéti struktúráját a Citibank. A pénzintézet a rövid futamidőkön inkább csökkentette ajánlatait, ám a 6 hónapos betétek esetében már fél százalékpontos kamatszint-emelkedést tapasztalunk, a 12 hónapos, 10 millió forintot meghaladó megtakarításokra kínált 5,45 százalékos kamat pedig 90 bázisponttal magasabb, mint egy hónapja volt.

Érdekes a változás a Budapest Banknál. A pénzintézet 4 hónapos akciós betétje akár 6,1 százalékos éves kamatot is kínál, ám eközben a 6 hónapos akciós betét a múlté lett – az új kondíciós lista már 0,75 bázisponttal alacsonyabb kamatszinttel honorálja a pénzüket fél évig a bankra bízni szándékozókat, mint május közepén. A 4,25–5,25 százalékos kamatsáv ugyanakkor nagyon jól cseng az ennél hosszabb betéti időszakban gondolkodók számára: a BB azzal, hogy összefésülte a két lekötési idő kamatszintjeit, 25–95 bázisponttal emelte meg a korábbi 12 hónapos betétekre kínált kamatajánlatát.

A változtatók közül egyedül az Erste az, ahol csak egy irányban mozogtak a kamatok. A bank minimális mértékben – 5–20 bázispont erejéig – lejjebb vitte az 1, illetve 3 hónapos megtakarításokra kínált éves kamatok szintjét.