Sára, Márió
2 °C
6 °C

Összeolvadhat a CIB és az Inter-Európa Bank

2006.08.28. 09:35
Nemcsak az olasz, hanem a magyar bankszektort is átalakíthatja az, hogy a hét végén megállapodott Olaszország második és harmadik legnagyobb bankja a két társaság összeolvadásáról. Mindkét pénzintézetnek van magyarországi bankja, így elképzelhető ezek - a CIB és az Inter-Európa Bank - összeolvadása is.

A hét végén megállapodott Olaszország második és harmadik legnagyobb bankja, a Sanpaolo IMI és a Banca Intesa a két társaság összeolvadásáról. Az ügylet következtében Olaszország legnagyobb kereskedelmi bankja jön létre, amely a nemzetközi színtéren az előkelő tizedik helyet tudhatja majd magáénak.

A magyar befektetők örülnek

Az ügynek két magyar érintettje is van, ugyanis az összeolvadás kapcsán elképzelhető a CIB és az Inter-Európa Bank (IEB) fúziója a hazai piacon. Az IEB révén magyar tőzsdei befektetők is érintettek, a közkézhányad azonban mindössze 290 ezer darab részvényre (4,13 százalékra) korlátozódik.

Az olaszországi fúzióról szóló híreket a pesti börzén jó hírnek vették, az IEB-papírok ugyanis hétfőn reggel rohamosan erősödni kezdtek. A részvények ára a nyitást követően 11,11 százalékkal 4000 forintra emelkedett.

A portfolio.hu elemzői kiemelik: a magyar befektetőket érintő legfontosabb kérdések egyelőre nyitottak. A Sanpaolo IMI főrészvényese, a spanyol Santander ugyanis nem kommentálta, értékesíti-e részesedését. Az IEB papírjait már hosszabb ideje övező spekulációk alapja a domináns, 85 százalékos részesedéssel rendelkező Sanpaolo IMI és a 9,99 százalékos pakettet birtokló Santander közötti viszony, amely érdekeltségéből adódóan már régóta magában hordozza a kiszállás lehetőségét.

A Banca Intesa és a Sanpaolo egyesülése most felgyorsíthatja az évek óta húzódó folyamatot, elemzők szerint azonban a Santender az ajánlatból adódónál magasabb prémiumot szeretne elérni pakettjéért. A zártkörű CIB és az IEB fúziója könnyen maga után vonhatja a tőzsdén forgó részvények kivezetését. Azt nehéz lenne elképzelni, hogy a fúzió után továbbra is függetlenek maradnának a magyar érdekeltségek - írja a portfolio.hu szakértője.

A legnagyobb olasz bank lesz

A megállapodás értelmében a Banca Intesa minden egyes Sanpaolo IMI-részvényért 3115 darab új részvényt fog felajánlani. Ez nagyságrendileg megfelel a két részvény pénteki záróárának, ugyanis a Banca Intesa 5,07 eurón, míg a Sanpaolo 16,04 eurón fejezte be a kereskedést.

Az összeolvadás nyomán az új cég piaci értéke meghaladja a 77 milliárd eurót, így az olasz piacon mintegy 20 százalékos piaci részesedést tudhat majd magáénak. Az egyesülés következtében a két bank háttérbe szorítja az olasz bankpiacot eddig vezető UniCreditót (külföldön azonban a versenytárs így is jelentősebb pozíciókkal rendelkezik majd).

A két bank fő részvényesei várhatóan decemberben szavaznak majd a döntésről, azonban minden jel arra mutat, hogy beleegyeznek az összeolvadásba. A Banca Intesa legnagyobb részvényese, a francia Credit Agricole (18 százalék) vezetősége elmondta, hogy helyeslik és támogatják a két cég egyesülését. A spanyol Santander, amelynek 8,4 százaléka van a Sanpaolo IMI-ben, szintén támogatását fejezte ki az ügylettel kapcsolatban. A torinói székhellyel egyesülő óriásvállalat vezérigazgatója Corrado Passera (Banca Intesa) lehet, igazgatóságának elnöki székébe Enrico Salza (Sanpaolo) kerülhet.

Várhatóan a versenyhivatal sem állít akadályokat az összeolvadás elé, ugyanis politikusi körökben is örvendetesnek találják az ügyletet. Romano Prodi úgy nyilatkozott, a két vezető bank összeolvadása igazán örvendetes fejlemény az olasz bankrendszer számára.