Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csalóka számok a banki eredményekben

2007.02.16. 07:21
Bár a bankszektor egésze 2006-ot újabb sikerévként könyvelhette el, az egyéni teljesítményeket nézve korántsem ilyen egyértelmű a kép. Az élbolyban szereplő hitelintézetek közül többen a szektor átlagát jóval meghaladó teljesítményt nyújtottak, több nagybank azonban jócskán elmaradt ettől a szinttől.

A tavalyi évet a hazai bankszektor nyolc legnagyobb szereplője közül viszonylag kevesen könyvelhetik el sikerévként, az adózott eredmény, illetve a mérlegfőösszeg növekedését illetően egyedül a CIB és a Raiffeisen produkált piaci átlagot jóval meghaladó javulást.

Mérlegfőösszegét a legnagyobb mértékben az OTP tudta növelni (36 százalék), amelyet a CIB követett a sorban 27 százalékos erősödéssel, míg a Raiffeisen és az UniCredit negyedével tudott javítani. Az élbolyban ennek ellenére minden maradt a régiben, de sokatmondó lehet, hogy a 3-5. helyen szereplő MKB, CIB és Erste között meglehetősen szorossá vált a verseny. Igaz, a pontossághoz hozzátartozik, hogy az MKB és az Erste nem konszolidált számokat tett közzé, míg a CIB csoportszintű adatokat közölt, amely 1874 milliárdos mérlegfőösszeget takar, ezzel szemben az MKB 12 százalékkal, 1847 milliárdra bővült, míg az Erste 22 százalékkal, 1764 milliárdra. A piac hatodik helyén szereplő Raiffeisen is öles léptekkel tör előre, a mérlegfőöszszegében történt 25 százalékos ugrás közel 1600 milliárdra volt elég. A K&H Bank második helyét - a szerény, 10,8 százalékos növekedés ellenére - nem veszélyezteti semmi.

A céltartalékok alakulása terén a K&H emelhető ki az élbolyból: az állomány 87 százalékos ugrását a hitelezési portfólió teljes körű átvizsgálásával magyarázzák. Ami a költségeket illeti, a K&H-é közel 24 százalékkal ugrott meg. A hatékonyság terén ugyanakkor javulásról számolt be a hitelintézet: a költség/bevétel hányados egy év alatt 64-ről 59,9 százalékra változott. Az MKB-nál az általános igazgatási költségek 12 százalékos gyarapodása mellett valószínűsíthetően a bankvásárlásokkal összefüggően nőttek az üzleti tevékenység egyéb ráfordításai, 8,2-ről 20,1 milliárdra.

Adózott eredmény szempontjából a Raiffeisen viszi a prímet 45 százalékos ugrásával, míg a sorban a CIB következik: 37 százalékkal, 25,3 milliárdra növelte csoportszintű nyereségét. A piac éllovasa, az OTP 18 százalékos javulásról számolt be, míg a profitjukat csökkentők sorába a K&H mellett az MKB és a Budapest Bank került be. A piac második legnagyobb szereplőjének tavalyi eredménye közel negye-dével maradt el az előző évitől, az MKB-nál mintegy harmadával morzsolódott le a nyereség, a Budapest Banknál pedig 5 százalékos esést realizálhattak.