Piroska
3 °C
4 °C

Csalóka számok a banki eredményekben

2007.02.16. 07:21
Bár a bankszektor egésze 2006-ot újabb sikerévként könyvelhette el, az egyéni teljesítményeket nézve korántsem ilyen egyértelmű a kép. Az élbolyban szereplő hitelintézetek közül többen a szektor átlagát jóval meghaladó teljesítményt nyújtottak, több nagybank azonban jócskán elmaradt ettől a szinttől.

A tavalyi évet a hazai bankszektor nyolc legnagyobb szereplője közül viszonylag kevesen könyvelhetik el sikerévként, az adózott eredmény, illetve a mérlegfőösszeg növekedését illetően egyedül a CIB és a Raiffeisen produkált piaci átlagot jóval meghaladó javulást.

Mérlegfőösszegét a legnagyobb mértékben az OTP tudta növelni (36 százalék), amelyet a CIB követett a sorban 27 százalékos erősödéssel, míg a Raiffeisen és az UniCredit negyedével tudott javítani. Az élbolyban ennek ellenére minden maradt a régiben, de sokatmondó lehet, hogy a 3-5. helyen szereplő MKB, CIB és Erste között meglehetősen szorossá vált a verseny. Igaz, a pontossághoz hozzátartozik, hogy az MKB és az Erste nem konszolidált számokat tett közzé, míg a CIB csoportszintű adatokat közölt, amely 1874 milliárdos mérlegfőösszeget takar, ezzel szemben az MKB 12 százalékkal, 1847 milliárdra bővült, míg az Erste 22 százalékkal, 1764 milliárdra. A piac hatodik helyén szereplő Raiffeisen is öles léptekkel tör előre, a mérlegfőöszszegében történt 25 százalékos ugrás közel 1600 milliárdra volt elég. A K&H Bank második helyét - a szerény, 10,8 százalékos növekedés ellenére - nem veszélyezteti semmi.

A céltartalékok alakulása terén a K&H emelhető ki az élbolyból: az állomány 87 százalékos ugrását a hitelezési portfólió teljes körű átvizsgálásával magyarázzák. Ami a költségeket illeti, a K&H-é közel 24 százalékkal ugrott meg. A hatékonyság terén ugyanakkor javulásról számolt be a hitelintézet: a költség/bevétel hányados egy év alatt 64-ről 59,9 százalékra változott. Az MKB-nál az általános igazgatási költségek 12 százalékos gyarapodása mellett valószínűsíthetően a bankvásárlásokkal összefüggően nőttek az üzleti tevékenység egyéb ráfordításai, 8,2-ről 20,1 milliárdra.

Adózott eredmény szempontjából a Raiffeisen viszi a prímet 45 százalékos ugrásával, míg a sorban a CIB következik: 37 százalékkal, 25,3 milliárdra növelte csoportszintű nyereségét. A piac éllovasa, az OTP 18 százalékos javulásról számolt be, míg a profitjukat csökkentők sorába a K&H mellett az MKB és a Budapest Bank került be. A piac második legnagyobb szereplőjének tavalyi eredménye közel negye-dével maradt el az előző évitől, az MKB-nál mintegy harmadával morzsolódott le a nyereség, a Budapest Banknál pedig 5 százalékos esést realizálhattak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!