Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem kamaton buktak a bankok

2008.09.05. 07:23
A bankszektor idei első félévi adózás előtti eredménye - mint az a pénzügyi felügyelet adataiból kiderül - az idei első félévben 12 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Az adózott profit az előző évinek mindössze 87 százalékára rúgott. Az adatokat részletesebben áttekintve kiderül: a kamatokon, ami a legnagyobb tételt jelenti, az idén is szépen kerestek a bankok. A kamatkülönbözet ugyanis 4,6 százalékkal haladta meg a 2007. első félévit (az ekkori hasonló módon mért dinamika mindössze 3,1 százalékot tett ki). A jutalékok esetében ugyan a növekedés határozottan visszaesett, de így is meglett a karcsú, egyszázalékos bővülés. A profit egésze szempontjából nagyjából ennyi eddig a pozitív fejlemény.

Egyértelműen látszik, hogy a kamateredmény növekedése az üzleti aktivitásnak köszönhető, a marzs ugyanis szűkült. A kamatbevételek 23,3, a ráfordítások viszont 35,3 százalékkal emelkedtek. Mindez azonban, bár kedvezőtlen szerkezeti változásnak tekinthető, nem ad magyarázatot a profitesésre. Az leginkább annak a következménye, hogy a nem a legszorosabban vett alaptevékenységeknél a szektor a pénz- és tőkepiaci viharok (subprime-válság hatása) közepette kifejezetten rosszul teljesített.

Befektetési szolgáltatásból a szakosított hitelintézetek kivételével minden bankcsoport veszteséget (összesen 27,4 milliárd forintnyi a mínusz) termelt. A céltartalékoknál is csak a szakosítottak esetében következett be kedvező változás. Az egyéb üzleti tevékenység soron már a szakosítottak sem maradtak ki a szórásból: összesen 34,4 milliárdot tett ki a bukás. A profitot az is alakította, hogy mindeközben a szektorban az általános igazgatási költségek 11,6 százalékkal haladták meg a 2007. első félévit. A számok értékelésekor nem szabad elfelejteni, hogy a PSZÁF a magyar számviteli elvek szerinti, s nem csoportszintű, hanem kizárólag a banki adatokat vetette össze.