Marcell
19 °C
32 °C

Nem kamaton buktak a bankok

2008.09.05. 07:23
A bankszektor idei első félévi adózás előtti eredménye - mint az a pénzügyi felügyelet adataiból kiderül - az idei első félévben 12 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Az adózott profit az előző évinek mindössze 87 százalékára rúgott. Az adatokat részletesebben áttekintve kiderül: a kamatokon, ami a legnagyobb tételt jelenti, az idén is szépen kerestek a bankok. A kamatkülönbözet ugyanis 4,6 százalékkal haladta meg a 2007. első félévit (az ekkori hasonló módon mért dinamika mindössze 3,1 százalékot tett ki). A jutalékok esetében ugyan a növekedés határozottan visszaesett, de így is meglett a karcsú, egyszázalékos bővülés. A profit egésze szempontjából nagyjából ennyi eddig a pozitív fejlemény.

Egyértelműen látszik, hogy a kamateredmény növekedése az üzleti aktivitásnak köszönhető, a marzs ugyanis szűkült. A kamatbevételek 23,3, a ráfordítások viszont 35,3 százalékkal emelkedtek. Mindez azonban, bár kedvezőtlen szerkezeti változásnak tekinthető, nem ad magyarázatot a profitesésre. Az leginkább annak a következménye, hogy a nem a legszorosabban vett alaptevékenységeknél a szektor a pénz- és tőkepiaci viharok (subprime-válság hatása) közepette kifejezetten rosszul teljesített.

Befektetési szolgáltatásból a szakosított hitelintézetek kivételével minden bankcsoport veszteséget (összesen 27,4 milliárd forintnyi a mínusz) termelt. A céltartalékoknál is csak a szakosítottak esetében következett be kedvező változás. Az egyéb üzleti tevékenység soron már a szakosítottak sem maradtak ki a szórásból: összesen 34,4 milliárdot tett ki a bukás. A profitot az is alakította, hogy mindeközben a szektorban az általános igazgatási költségek 11,6 százalékkal haladták meg a 2007. első félévit. A számok értékelésekor nem szabad elfelejteni, hogy a PSZÁF a magyar számviteli elvek szerinti, s nem csoportszintű, hanem kizárólag a banki adatokat vetette össze.