Géza
-12 °C
-4 °C

Euró 2010: válaszoltak a bankárok Kunczének

2005.10.24. 13:44
A Magyar Bankszövetség válaszlevele kiemeli: eddig sem a kormány, sem pedig a kormányfő nem jelentette be az euró övezethez való csatlakozásunk újabb elhalasztását. Ugyanakkor a túlzottan gyors, erőltetett nominális konvergencia azonban súlyos reál-gazdasági áldozatokkal is járhat. A 2010-es céldátum csak akkor tartható, ha nem lesz választási költségvetés. A feltételek: feszes pénzügyi politika jövőre, és legkésőbb 2006 őszétől átfogó szerkezeti reform, olvasható a Magyar Bankszövetség honlapján.
A Magyar Bankszövetség közleménye leszögezi: az euró bevezetése hazánkban nem egyszerűen formális jogi kötelezettség, hanem elemi érdek az ésszerűen elérhető legkorábbi időpontban, jelentette a Napi Online. "Az egész gazdaság, s ezen belül a bankrendszer számára fokozott kockázatot rejt az esetleges halasztás miatti akár nagymértékű árfolyamgyengülés lehetősége, ami az egyre növekvő arányú devizahitelek körében veszélyeztetheti a hitelek visszafizetését, illetőleg komoly veszteségeket okozhat a gazdaság egészében".

Másrészt a legnagyobb veszteség a gyenge forint miatt abból adódhat, hogy a deviza adósságok forintértéke, valamint a törlesztési teher is jelentősen megemelkedne, illetőleg a kamatszínvonal ismét jelentősen megnő. A levél hangsúlyozza: hazánknak figyelni kell a régiós versenytársak csatlakozási stratégiájára is, mivel, ha a térségbeli versenytársakhoz képest csak jó néhány évvel később csatlakoznánk, ez rontaná az ország versenyképességét, tőkevonzó képességét, s növelheti a valutaválság kialakulásának kockázatát.

A 2010-es céldátum újabb halasztásáról szólva a levél megállapítja, hogy a céldátum csúszása alapjaiban valószínűleg nem rengetné meg a befektetői bizalmat, de mindenképpen tovább gyengítené a magyar gazdaságpolitika hitelességét, s ronthatná a magyar gazdaság külföldi megítélését, "különösen akkor, ha a halasztásra politikai célú ígérgetés, a fogyasztási kereslet élénkítése miatt kerülne sor". A Magyar Köztársaság miniszterelnöke és a pénzügyminiszter mind a bankrendszer, mind pedig a gazdasági élet más vezető képviselői előtt több alkalommal határozottan kinyilvánították: 2006-ban nem lesz választási költségvetés.

Ezt, azaz a feszes költségvetési politikát, illetőleg a felzárkózást jobban segítő jövedelempolitika valóra váltását tartjuk most a legfontosabbnak. S még valamire szeretnénk ráirányítani a figyelmet: az államháztartás jelenlegi szerkezetében megítélésünk szerint gyakorlatilag kimerültek a takarékoskodás, a költségvetési hiány érdemleges és tartós csökkentésének a lehetőségei; különösen, ha figyelembe vesszük a stabilitási kritérium teljesítéséhez szükséges költségvetési hiánycsökkentési követelményt (legkevesebb 6-800 Mrd Ft-os államháztartási hiánycsökkentés).

Fenntartható módon csak akkor lehetséges a hiány csökkentése, ha sok év mulasztása után végre érdemi szerkezeti átalakulás történik az egészségügyben, az önkormányzati rendszerben, a közigazgatásban, illetőleg folytatódik a nyugdíj reform is. Ezen jelentős - az egész társadalmat érintő - reform jellegű lépések csak egy részleteiben is kidolgozott és a társadalommal megismertetett elképzelés alapján történhetnek meg.

Ezek a koncepciók azonban - ismereteink szerint - egyelőre hiányoznak. Összegezve: a Magyar Bankszövetség az euró lehető legkorábbi, ésszerűen még teljesíthető bevezetését támogatja. Ennek legfontosabb előfeltételei: feszes költségvetési és jövedelempolitika 2006-ban, s legkésőbb 2006. II. félévében a már régóta halogatott szerkezeti reformok megindítása az egészségügyben, az önkormányzati rendszerben, a közigazgatásban. Ezt a munkát a bankrendszer szakértői szívesen segítik.