Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ezermilliárdos forgalom, lelassultak a bankok

2006.09.02. 09:39
A Népszava szerint több banknál is hiába próbálkoztak az ügyfelek pénteken, nem tudtak pénzükhöz jutni. Túl nagy volt ugyanis a forgalom a bankadó, illetve a kamatadó miatt augusztus 31-én, amelyet az informatikai rendszerük nem tudott feldolgozni egyetlen éjszaka alatt. A PSZÁF fontolgatja a vizsgálatot a pénteki leállások, lelassulások miatt.

A pénzintézeteknél mintegy ezermilliárd forintos forgalmat generált a szeptember 1-jén bevezetett kamatadó, amelynek egyszeri elkerülése miatt tízezrek helyezték át megtakarításaikat az egyik befektetési formából a másikba.

A lejárat előtti betétfeltörésekből nagy hasznot húznak a bankok, s az is jó nekik, hogy az új befektetések között inkább a hosszabb távú befektetések dominálnak - írja a Népszava.

OTP, CIB, MKB

Számos OTP-fiókban nem lehetett ügyeket intézni péntek délelőtt - erről az Index is beszámolt. Bár arról is voltak hírek, hogy egyes fiókok ki sem nyitottak, a bank kora délután közölte az Indexszel: minden fiók nyitva volt, és az átmeneti hiba után a rendszer még délelőtt helyreállt.

A CIB-nél azzal magyarázták a Népszavának a készpénz-felvétel zavarait, hogy a csütörtöki nap rendkívüli ügyfélforgalmának feldolgozása a szokásosnál tovább tartott.

A Magyar Külkereskedelmi Banknál a kamatadó-rendszer átállítása elsősorban a nagyobb összegű, készpénzes kifizetéseknél okozott átmeneti fennakadást. Az ATM-automaták azonban folyamatosan működtek.

Vizsgálódik a felügyelet

Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője szerint a felügyelethez több bejelentés érkezett arról, hogy több banknál a nagyobb összegű készpénzkifizetések órákig szüneteltek.

A pénzintézeteknek jelentési kötelezettségük van arról, ha ez történik, ezért a felügyelet tanulmányozza, hogy mi volt az időleges zavarok oka.