Piroska
3 °C
4 °C

Ezermilliárdos forgalom, lelassultak a bankok

2006.09.02. 09:39
A Népszava szerint több banknál is hiába próbálkoztak az ügyfelek pénteken, nem tudtak pénzükhöz jutni. Túl nagy volt ugyanis a forgalom a bankadó, illetve a kamatadó miatt augusztus 31-én, amelyet az informatikai rendszerük nem tudott feldolgozni egyetlen éjszaka alatt. A PSZÁF fontolgatja a vizsgálatot a pénteki leállások, lelassulások miatt.

A pénzintézeteknél mintegy ezermilliárd forintos forgalmat generált a szeptember 1-jén bevezetett kamatadó, amelynek egyszeri elkerülése miatt tízezrek helyezték át megtakarításaikat az egyik befektetési formából a másikba.

A lejárat előtti betétfeltörésekből nagy hasznot húznak a bankok, s az is jó nekik, hogy az új befektetések között inkább a hosszabb távú befektetések dominálnak - írja a Népszava.

OTP, CIB, MKB

Számos OTP-fiókban nem lehetett ügyeket intézni péntek délelőtt - erről az Index is beszámolt. Bár arról is voltak hírek, hogy egyes fiókok ki sem nyitottak, a bank kora délután közölte az Indexszel: minden fiók nyitva volt, és az átmeneti hiba után a rendszer még délelőtt helyreállt.

A CIB-nél azzal magyarázták a Népszavának a készpénz-felvétel zavarait, hogy a csütörtöki nap rendkívüli ügyfélforgalmának feldolgozása a szokásosnál tovább tartott.

A Magyar Külkereskedelmi Banknál a kamatadó-rendszer átállítása elsősorban a nagyobb összegű, készpénzes kifizetéseknél okozott átmeneti fennakadást. Az ATM-automaták azonban folyamatosan működtek.

Vizsgálódik a felügyelet

Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője szerint a felügyelethez több bejelentés érkezett arról, hogy több banknál a nagyobb összegű készpénzkifizetések órákig szüneteltek.

A pénzintézeteknek jelentési kötelezettségük van arról, ha ez történik, ezért a felügyelet tanulmányozza, hogy mi volt az időleges zavarok oka.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!