Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Megússzák a bankadót a kicsik

2004.09.28. 15:39
Nem kell megfizetni a hatszázalékos adót azoknak a takarékszövetkezeteknek, amelyek saját tőkéje nem éri el a 250 millió forintot.
Draskovics Tibor pénzügyminiszter kedden az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség képviselőivel tárgyalt. A megbeszélésen szó volt arról, a bankadó, vagyis a pénzintézeti kamatkülönbözetet terhelő különadó mekkora terhet jelent a szövetkezeti hitelintézeteknek. Ez az adó a többi érintetthez képest a takarékszövetkezeteket kedvezőbben érinti - áll a Pénzügyminisztérium mai közleményében.

A találkozón a pénzügyminiszter elmondta, a kormány javaslata szerint a hat százalékos különadó igazodik a szövetkezetek tőkehelyzetéhez. Nem kell megfizetni ugyanis a különadót azoknak a takarékszövetkezeteknek, amelyek a saját tőkéje az előző esztendőben, vagyis az idén nem éri el a 250 millió forintot, valamint tagjaik számára az adóévre vonatkozóan részesedést nem állapítottak meg.

A szövetség elnöke, Kiss Endre hangsúlyozta, a takarékszövetkezetek a jövőben készek aktívabb szerepet vállalni a vállalkozói mikrohitelezésben, valamint a kormány vidékfejlesztési programjában. A szövetkezeti hitelintézetek eddig ötmilliárd forintnyi regionális fejlesztési pályázati pénzt használtak fel, amelynek döntő része a helyi szolgáltatási banki infrastruktúra fejlesztését, pénzkiadó automaták telepítését szolgálta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!