Auguszta
-4 °C
2 °C

Hol kössük le pénzünket?

2006.10.25. 15:45
Az MNB fokozatos kamatemelései kapcsán egyre többen tekintgetnek ismét a lekötött betétek piacára, akik pedig még a kamatadó bevezetése előtt az akkori akciós konstrukciókat választották, elkezdhetnek a betéteik feltörésén gondolkodni, hiszen a kamatok azóta elhúztak az általuk lefixált értékek mellett. Lássuk, hol érdemes most lekötni pénzünket! A Portfolio összeállítása a bruttó - kamatadó levonása előtti - rátákat tartalmazza.

Az összehasonlíthatóság kedvéért újra a következő összegeket vizsgálta a Portfolio: 800 ezer forint, 3 millió és 8 millió forint, melyeket 1, 3, 6, illetve 12 hónapra igyekszünk minél jobb kamat mellett lekötni. A hazai bankok kínálatának elemzésekor a következő ajánlatokat hasonlítjuk össze: OTP, K&H, MKB, CIB, Budapest Bank, Erste Bank, HVB és IEB.

A kamatok minden esetben a 365 napos évvel számított EBKM-et jelölik. Az összeállítás elkészítésekor nem vesszük figyelembe a kezelési költségeket, ezek ugyanis nem magához a lekötéshez, hanem a bankszámlához kötődnek. Minden esetben a bruttó, kamatadó előtti értékeket vettük figyelembe. (Az adatok forrását a bankok honlapjai képezik, az adatgyűjtés október 24-én történt.)

A 800 ezer forintos mezőny legjobb ajánlatai: egy hónapos lekötés esetén az Inter-Európa Bank 6,2 százalékos kamatot, a HVB 6,06, és az Erste Bank 5,9 százalékosat ajánl. Három hónpos lekötésél a HVB akciós ajánlata a legjobb, október 16-tól 9 százalékkal, a Raiffesien majd 8,5 százalékkal és az IEB 6,4 százalékkal. Hat hónapos lekötés esetén a HVB 7,5 százaléka a legjobb ajánlat, majd a CIB 6,75 százaléka és az Erste Bank 6,61 százaléka következik. 12 hónapos időtartamnál a CIB és a HVB holtversenyben végzett az élen 8 százalékkal, majd az MKB köetkezik 7,1, és az Erste Bank 7 százalékkal.

Továbbra is igaz, hogy a magasabb, hárommilliós összeg elhelyezésével alig járunk jobban, mint az előző esetben, a kamatkülönbség a két szegmens között elenyésző. Hárommillió forint egy hónapos lekötésénél a HVB adja a legjobb ajánlatot, 6,45 százalékot, az Erste Bank 6,33, az IEB 6,2 százalékot ad. Három hónapra a HVB-nél 9 százalékos kamatot kaphatunk, a Raiffeisennél 8,5 százalékot, az MKB-nál 6,74 százalékot. Hat hónapra az MKB a legjobb ajánlat, 7,6 százalék, a HVB 7,5 százalékot, az Erste Bank 7,03 százalékot ajánl. 12 hónapra itt is holtversenyben van a CIB és a HVB 8 százalékkal, második legjobb ajánlat az MKB 7,91 százalékkal, majd az Erste Bank 7,4 százalékkal.

A nyolcmilliós betételhelyezést is hasonló ajánlatokkal várják a bankok. Egy hónapos lekötésnél a HVB 6,75 százalékos ajánlata a legjobb, második a Budapest Bank 6,5 százalékos, harmadik az MKB 6,39 százalékos ajánlata. Három hónapra a HVB 9 százalékot ad, a Raiffeisen 8,5 százalékot, az MKB 6,95 százalékot. Hat hónapra az MKB 7,6 százalékos ajánlata veri a mezőnyt, a HVB 7,5 százalékos és a CIB 7,25 százalékos ajánlata előtt. A 12 hónapos lekötésnél megint holtverseny van, ezúttal is a CIB és a HVB között, 8 százalékos ajánlattal. Az MKB 7,91 százalékkal a második, az Erste Bank 7,4 százalékkal a harmadik.

A korábbi állapothoz képest látható, hogy a 12 hónapos időtávon a CIB mellé felzárkózott a HVB, mely egyúttal az 1 hónapos mezőnyben is megelőzte az Erste Bankot és újoncként megjelent a legjobbak mezőnyében az IEB is.