Gusztáv
3 °C
7 °C

Őrültek ellen nincs bankbiztonság

2002.05.10. 10:32
Szakértők szerint a móri bankrabláshoz hasonló brutális támadások csak olyan biztonsági intézkedések árán zárhatók ki, amelyek lehetetlenné teszik az egyébként biztonsági fejlesztésekre komoly anyagi forrásokat költő pénzintézetek mindennapos ügyfélforgalmát - írja a Napi Gazdaság.
A bankszövetség illetékese az üzleti lap kérdésére elmondta, hogy a hazai pénzintézetek az elmúlt 10-12 évben komoly beruházásokat eszközöltek a biztonság javítására. Döntő többségüknek egyaránt van biztonsági kamerája, időzáras széfje és rendőrségi riasztásra alkalmas "pánikgombja".

Azt viszont nem lehet kivédeni, ha két őrült a bejárati ajtóból tüzet nyit a bent lévőkre - fogalmazott a szakember a lapnak a móri tragédia kapcsán.

Bankfiókok után pénzszállító autók

Galéria Az elmúlt 25 évben három áldozatot követeltek a hazai bankrablások: a hetvenes években az OTP Hungária körúti fiókjában két alkalmazottat lőttek le, és 1998-ban volt még halálos áldozattal járó ilyen bűncselekmény.

A bankok biztonsági fejlesztéseinek köszönhetően az elmúlt években csökkent a támadások száma, és a bűnözők a bankfiókok helyett egyre inkább a pénzszállító autókat vették célba.

"Teljes biztonság" versus mindennapos ügymenet

A Napi Gazdaságnak több nagy hazai biztonsági cég szakértője is rámutatott, hogy hasonló támadások csak olyan biztonsági intézkedések mellett zárhatók ki - és még akkor sem teljes mértékben -, amelyek vállalhatatlan mértékben megnehezítenék a bankok mindenapos ügyfélforgalmát.

A magyar pénzintézetek műszaki-technikai biztonsága megfelel a nemzetközi szabványoknak, még a kis és közepes méretű fiókok esetében is jelentős előrelépés történt az elmúlt időszakban.

Ki fizet a hozzártartozóknak?

Csurgó Ottó független biztosítási szakértő a Napi Gazdaságnak nyilatkozva úgy vélte, hogy a tragikus esemény kapcsán nem állapítható meg sem a bank, sem pedig a biztonsági cég felelőssége.

A meggyilkolt alkalmazottak családjának feltehetően a bank tartozik pénzügyi felelősséggel, hiszen ebben az esetben - bár morbidan hangzik - jogi szempontból lényegében üzemi balesetről van szó.

Nem ennyire egyértelmű a kérdés az áldozatul esett ügyfelek esetében, hiszen amennyiben nincs saját életbiztosításuk, előfordulhat, hogy senki sem fizet a hozzátartozóknak. Utóbbiak igényeiket az elkövetők elleni büntetőeljárásban érvényesíthetnék, ám ennek sikere erősen kétséges - írja az üzleti lap.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!