Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Őrültek ellen nincs bankbiztonság

2002.05.10. 10:32
Szakértők szerint a móri bankrabláshoz hasonló brutális támadások csak olyan biztonsági intézkedések árán zárhatók ki, amelyek lehetetlenné teszik az egyébként biztonsági fejlesztésekre komoly anyagi forrásokat költő pénzintézetek mindennapos ügyfélforgalmát - írja a Napi Gazdaság.
A bankszövetség illetékese az üzleti lap kérdésére elmondta, hogy a hazai pénzintézetek az elmúlt 10-12 évben komoly beruházásokat eszközöltek a biztonság javítására. Döntő többségüknek egyaránt van biztonsági kamerája, időzáras széfje és rendőrségi riasztásra alkalmas "pánikgombja".

Azt viszont nem lehet kivédeni, ha két őrült a bejárati ajtóból tüzet nyit a bent lévőkre - fogalmazott a szakember a lapnak a móri tragédia kapcsán.

Bankfiókok után pénzszállító autók

Galéria Az elmúlt 25 évben három áldozatot követeltek a hazai bankrablások: a hetvenes években az OTP Hungária körúti fiókjában két alkalmazottat lőttek le, és 1998-ban volt még halálos áldozattal járó ilyen bűncselekmény.

A bankok biztonsági fejlesztéseinek köszönhetően az elmúlt években csökkent a támadások száma, és a bűnözők a bankfiókok helyett egyre inkább a pénzszállító autókat vették célba.

"Teljes biztonság" versus mindennapos ügymenet

A Napi Gazdaságnak több nagy hazai biztonsági cég szakértője is rámutatott, hogy hasonló támadások csak olyan biztonsági intézkedések mellett zárhatók ki - és még akkor sem teljes mértékben -, amelyek vállalhatatlan mértékben megnehezítenék a bankok mindenapos ügyfélforgalmát.

A magyar pénzintézetek műszaki-technikai biztonsága megfelel a nemzetközi szabványoknak, még a kis és közepes méretű fiókok esetében is jelentős előrelépés történt az elmúlt időszakban.

Ki fizet a hozzártartozóknak?

Csurgó Ottó független biztosítási szakértő a Napi Gazdaságnak nyilatkozva úgy vélte, hogy a tragikus esemény kapcsán nem állapítható meg sem a bank, sem pedig a biztonsági cég felelőssége.

A meggyilkolt alkalmazottak családjának feltehetően a bank tartozik pénzügyi felelősséggel, hiszen ebben az esetben - bár morbidan hangzik - jogi szempontból lényegében üzemi balesetről van szó.

Nem ennyire egyértelmű a kérdés az áldozatul esett ügyfelek esetében, hiszen amennyiben nincs saját életbiztosításuk, előfordulhat, hogy senki sem fizet a hozzátartozóknak. Utóbbiak igényeiket az elkövetők elleni büntetőeljárásban érvényesíthetnék, ám ennek sikere erősen kétséges - írja az üzleti lap.