Ivó, Milán
EUR 385,62 Ft
USD 364,10 Ft
5 °C
26 °C

Bankszámlacsomagok csak fiataloknak

2007.03.07. 09:23
A pénzügyek tanuását nem lehet elég korán kezdeni - ezzel a megállapítással valamennyi pénzintézet egyetért, de csak elvétve találunk kifejezetten gyerekeknek szóló számlacsomagot a hazai kínálatban. Annál több van a diákoknak kialakított kedvezményes konstrukcióból. Feltérképeztük a piacot.

Az Index által megkérdezett bankok tapasztalatai szerint a fiataloknál leginkább a felsőoktatási intézmények hallgatói között a legelterjedtebb a bankszámla. Ennek oka egyszerű, a diákhitelt bankszámlára utalják, és az egyetemek is arra küldik az ösztöndíjat vagy az egyéb támogatásokat. A fiatalabb korosztályoknál, a 14-18 év közöttieknél elenyésző azok száma, akiknek van bankszámlájuk, de még kevesebben vannak ebben a körben a 14 év alattiak.

Szűkös kínálat gyerekeknek

A fenti számok alapján nem meglepő, hogy diákoknak szóló konstrukciót szinte valamennyi bank kínál, kifejezetten gyerekeknek kialakított számlacsomagot azonban csak egy-kettő. Az egyik ezek közül a K&H Bank, amely Trambulin csomagját hatéves kortól ajánlja. A bank célja, hogy fejlessze a gyerekek bankolási kultúráját, éppen ezért a 6-14 éves korosztálynál a főbb költségeket átvállalják. A 6-14 éves gyermekeknek nem számítanak fel havi számlavezetési díjat, és a bankkártyát is éves díj nélkül adják ki. A havi első bankfióki forintkészpénzfelvét, illetve a havi első két saját ATM-nél végrehajtott készpénzfelvét, valamint a mobilinfo-szolgáltatás is díjmentes.

Bank neve Csomag Számla- nyitási díj Számla- vezetési díj Bank- kártya Ingyenes készpénz- felvétek száma Kp saját ATM-ben Kp. idegen ATM-ben Kp. Külföldön
CIB Bank Szia Szimba havi min megtakarítás 1000 Ft 0 Ft na 2 100 Ft 250 Ft 1 500 Ft
K&H Bank Trambulin (6-14 év) nincs 0 Ft 0 Ft
1 0 40 Ft+0,4% 300 Ft+1,1%
OTP Bank Junior Start 2500 Ft 0 Ft 150 Ft 2 20 Ft +0,45% max 500 Ft nem lehet nem lehet

Az OTP Bank többféle Junior csomagot alakított ki minden korosztálynak. A Start kártyát és csomagot ajánlja a legkisebbeknek, a 7-14 éves korosztálynak, a Plusz csomagot a 14-18 éveseknek, a Max csomagot a 18-24 éveseknek. Mindháromhoz többféle bankkártya közül választhatnak a fiatal ügyfelek. Ezzel a kártyával a különböző elfogadóhelyeken kedvezményesen vásárlohatnak. A Start csomagnál megtakarított pénz 3000 forinttól leköthető.

A CIB Bank a 6-14 éves korosztálynak kialakította a Szia Szimba programot, amellyel játékos takarékoskodásra ösztönözné a gyerekeket, hasonlóan a régi takarékbélyegekhez. (Ez egy kifejezetten iskolásoknak kialakított megtakarítási forma volt a kilencvenes évek elejéig. A gyerekek az iskolában vásárolhattak maguknak 1, 2, 5, 10, 20 forintos bélyegeket, amelyeket egy erre kialakított gyűjtőfüzetbe ragasztottak. Év végén aztán egybe be tudták váltani az összegyűjtött pénzt.)

A takarékoskodáshoz szükséges, kedvező kamatozású megtakarítási számlát díjmentesen lehet megnyitni, sőt, az első évben még a számlához választható, külön erre a célra tervezett bankkártyát is díjmentesen biztosítják. Így minden úgy működik, mint a hagyományos bankszámláknál: havonta postán érkezik a számlakivonat, és a gyerekek akár az interneten nyomon követhetnek mindent. Az ügyesen gazdálkodók jutalma a számlakivonattal együtt érkező matrica, amit minden alkalommal megkapnak, amikor számlájuk záróegyenlege legalább ezer forinttal többet mutat az előző havinál. Ezekből hármat, hatot vagy kilencet összegyűjtve és a Szia Szimba albumba beragasztva sokféle ajándékból választhatnak: a kosárlabdaszettől a Hello Kitty pénztárcáig.

Az Ella Banknál a 14 éven aluliak Manószámlát nyithatnak, számlanyitási díj nincs, de ehhez a bankszámlához bankkártya nem igényelhető. Számlavezetési díjat sem kell fizetni, az utalás is ingyenes.

A többi banknál nem alakítottak ki kifejezetten gyerekeknek szóló csomagokat. Az Erste Banktól kaptuk azt a választ, hogy bár egyelőre nincs külön gyerekkedvezmény, már dolgoznak ennek kialakításán. Az MKB Bank hamarosan megjelenik a Gondoskodó Plusz csomaggal, amely különböző kedvezményeket kínál a tíz éven aluli gyerekeknek. A többi banktól azt a választ kaptuk, hogy nincs 14 éven aluliaknak kialakított csomagjuk.

Diákok a bőség zavarában

Annál több azonban a diákoknak ajánlott konstrukció. A fiatalok legkésőbb munkába állásukkor vagy felsőfokú tanulmányaik kezdetekor találkoznak a bankválasztás problémájával. A 18 év alatti gyerekek minden banknál szülői hozzájárulással nyithatnak bankszámlát. Ekkor a számlatulajdonos fiatallal kötik meg a szerződést, a szülő csak társtulajdonos. A fiatalabb, 14 éven aluli gyerekeknél a szerződést a szülővel kötik. Éppen ezért jellemző, hogy a szülők abban a bankban nyitnak számlát a gyerekeknek, ahol ők tartják a pénzüket.

Az Erste tapasztalatai szerint 18 év alatti fiatalokra nem igazán jellemző, hogy bankszámlát nyitnak. A banknál a lakossági számlával rendelkező ügyfelek fél százalékát sem éri el a fiatalkorúak aránya. Diákszámlát akkor nyithatnak, ha van diákigazolványuk.

Bank neve Csomag Számlanyitási díj Számlavezetési díj Bankkártya
CIB Bank Cibezz nincs 0 Ft első év ingyen, utána 490 Ft
Citibank Net nincs 100 Ft 1 200 Ft
Ella Bank Diákszámla 1000 Ft (netbankkal 2000 Ft) 0 Ft ingyenes
Erste Bank Elektronikus nincs 119 Ft/hó 0 Ft (Visa Electron/Maestro)
K&H Bank Trambulin (14-18, 18-25 éveseknek) nincs 50 Ft első év ingyen, Visa Electron 300 Ft, Mastercard 600 Ft
MKB Bank Diákszámla nincs 0 Ft ingyenes
OTP Bank Junior nincs 0 Ft 450 Ft
Raiffeisen Bank Menza nincs 48 Ft első év ingyen, Visa Electron 499 Ft
UniCredit Bank Diákszámla 49 Ft első év ingyen, utána 500 Ft

Mivel a diákhitel folyósításához elengedhetetlenül szükséges, a nagyszámú számlanyitás az egyetemista korosztályt jellemzi – közölték az MKB Banknál. A pénzintézetnél jelenleg kilencezer Student és kétezer Karrier szolgáltatáscsomaggal rendelkeznek az ügyfelek. 18 év alattiaknál csak kisszámú számlanyitásról számoltak be.

A Raiffeisen Banknál a Menza számlacsomagot alakították ki a diákoknak. Ez 18-24 év között vehető igénybe. A jogosultság 25-28 éves kor között a hallgatói jogviszony igazolásával évente meghosszabbítható. A K&H Banknál a Trambulin számlát ajánlják a diákoknak is. A csomagot egészen 35 éves korig vehetik igénybe, ha diákhitelüket erre a számlára kérik. Akiknek legalább két éve megvan a Trambulin számlájuk a banknál, kedvezményes, induló költségek nélküli lakáshitelt vehetnek fel (elengedik az értékbecslési díjat, a szerződéskötési díjat, a földhivatali költség egy részét, illetve utólag visszatérítik a közjegyzői díjat).

Az UniCredit Bank Diákszámla névre keresztelte csomagját. Azoknak kínálják, akik nappali tagozatos középiskolai vagy felsőoktatási tanulmányokat folytatnak, és elmúltak már 14 évesek, de nem töltötték be 26. életévüket. Amennyiben ezen feltételeknek nem felelnek meg, akkor is nyithatnak Diákszámlát, de csak abban az esetben, ha diákhitelt igénylenek, és ennek folyósítását erre a számlára kérik.

A CIB Bank Cibezz Folyószámla néven, 18-26 év közötti fiatalok számára több terméket magába foglaló komplex csomagot alakított ki. A számla sikerességét jelzi, hogy a bank lakossági ügyfeleinek 9-10 százaléka 26 év alatti, és közülük minden 6-7. fiatal rendelkezik Cibezz számlával.

Az OTP Banknál a hagyományos funkciókon túl a Junior Max csomaggal a folyószámlahitel-kerettel - a szerződésben meghatározott összegig - külön kérés nélkül, automatikusan hitelhez lehet jutni. Folyószámlahitelt akkor lehet igényelni, ha valakinek legalább három hónapja van Junior számlája, arra kapja az ösztöndíját, és már elmúlt 18 éves. A Junior szolgáltatásokhoz a Junior Extra csomag keretében havi 150 forintért internetes, mobilos szolgáltatások vehetők igénybe.

Mire használják?

Az Erste tapasztalatai szerint a diákok jellemzően gyakrabban veszik igénybe az elektronikus szolgáltatásokat, mint az idősebb lakossági ügyfelek. A tanulmányaikhoz kapcsolódó fizetési kötelezettségeiket (például vizsgadíj, pótdíj) legtöbbször átutalással teljesítik. A bankkártyás vásárlástól sem idegenkednek a fiatalok. A CIB Bank szerint elsősorban készpénzfelvételi tranzakciókra és bankkártyás vásárlási tranzakciókra használják kártyáikat a fiatalok.

Bank Csomag Ingyenes készpénzfelvétek száma Kp saját ATM-ben Kp. idegen ATM-ben Kp. Külföldön
CIB Bank Cibezz 2 100 Ft 250 Ft 1 500 Ft
Citibank Net 4 250 Ft 250 Ft 1% min. 1500 Ft
Ella Bank Diákszámla GBC ATM: 189 Ft Visa Electron feliratú: 260 Ft 3 USD
Erste Bank Elektronikus 0 40 Ft+0,4% 300 Ft+1,1% Erste-csoport 600 Ft + 1,1%, más 1000 Ft + 1,5%
K&H Bank Trambulin (14-18, 18-25 éveseknek) 1 0,25% +55 Ft 400 Ft 1 % + 1000 Ft
MKB Bank Diákszámla 2 75 Ft 300 Ft 7 USD
OTP Bank Junior 0 20 Ft +0,45% max 500 Ft 500 Ft 1 EUR, vagy 3 EUR + 1%
Raiffeisen Bank Menza 1 50 Ft 250 Ft 1% + 4 EUR
UniCredit Bank Diákszámla 1 75 Ft 0,1% min 180 Ft

Az MKB szerint a diákok diákhitel fogadására, tanulással, egyéb megélhetéssel kapcsolatos költségek rendezésére, utazásokra használják számlacsomagjukat. Hasonlóan nyilatkoztak a Raiffeisen Banknál is, tapasztalataik szerint a fiatalok körében legjellemzőbb a bankkártyás vásárlás, illetve készpénzfelvétel, ezen túl a diákok ösztöndíjai vagy egyéb jóváírásaik érkeznek számlájukra. Az átutalások, csoportos beszedések bonyolítása kevésbé jellemző a szegmensre.

A bankszámlacsomag elemei közül a bankszámlát, bankkártyát és mobilinfót használják a leginkább a fiatalok – nyilatkozták a K&H Banknál. Bankkártya esetében inkább a készpénzfelvétel dominál (havonta két-három alkalom a jellemző ez az aktívan használó ügyfelekre), az ifjúsági ügyfelek jelentős része használja aktívan a bankkártyáját. Az ebank szerepe évről évre erősödik, de nem ez a leginkább használt banki szolgáltatás, lévén, hogy az ifjú ügyfelekre még nem jellemző a sok átutalásos tranzakció.

Mennyibe kerül?

A számlanyitás általában ingyenes, és a számlavezetés sem kerül sokba. Bár kispénzű gyerekeknek és diákoknak szólnak ezek a csomagok, néhány szolgáltatás igen borsos áron vehető igénybe. A bankok nem mindig igazodnak a korosztály szokásaihoz. A bankok is elismerik azt, hogy a fiatalok leggyakrabban készpénzfelvételre használják a számlához kapcsolódó bankkártyájukat, a készpénzfelvétel díja azonban sokszor nem olcsóbb a hagyományos bankszámlákénál.

Már a bank saját ATM-jéből sem olcsó készpénzt felvenniük a fiataloknak, arra azonban nagyon vigyázni kell, hogy ne használjanak idegen bankautomatákat, mert igencsak drágán juthatnak pénzükhöz. Az idegen ATM-ből való készpénzfelvétel az OTP Banknál a legdrágább, 500 forintot vonnak le alkalmanként, de a K&H sem sokkal olcsóbb, ők 400 forintot vonnak le.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás