Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Csökkent a pénzhamisítások száma

2003.10.15. 14:13
Az idén 12 százalékkal több a a forgalomban lévő készpénz értéke, ami köszönhető a tavaly év végi és az idei béremeléseknek - derül ki a Magyar Nemzeti Bank jelentéséből. Csökkent a bankjegyhamisítások száma, ami európai összehasonlításban is kedvező és a készpénzforgalom biztonságát sem veszélyezteti.
Az év első kilenc hónapjában a Magyar Nemzeti Bank pénztárai 2 523 milliárd forint értékű készpénzforgalmat bonyolítottak le, amely kismértékben, egy százalékkal meghaladta az előző évi értéket.

Szeptember végén a forgalomban lévő készpénz értéke 1 393 milliárd forint volt, 12 százalékkal, vagyis 152 milliárd forinttal több, mint az előző év hasonló időszakában. A növekedés üteme az első félévéhez viszonyítva öt százalékponttal csökkent - derül ki a Magyar Nemzeti Bank jelentéséből. Valószínűleg a tavalyi és az év eleji béremelések okozták a nagyobb arányú növekedést.

Egyre több a húszezres

Az első kilenc hónapban egy lakosra átlagosan 132 ezer forint összegű készpénz, 23 darab bankjegy és 197 darab érme jutott. Az elmúlt évhez képest az egy főre jutó készpénz értéke 11 százalékkal emelkedett, a bankjegyek száma egy, az érmék száma 14 darabbal nőtt. A forgalmi készpénzállomány értékén belül a bankjegyek aránya az előző évekhez hasonlóan 98 százalék, az érméké két százalék volt.

A harmadik negyedév végén a forgalomban lévő bankjegyállomány értéke 1 366 milliárd forint volt, 12 százalékkal több, mint az elmúlt év hasonló időszakában. A forgalomban lévő bankjegyek darabszáma ezzel szemben - a húszezer forintos részarányának jelentős bővülése következtében - mindössze 5 százalékkal emelkedett.

A 20 000 forintos címlet térnyerése 2003 első háromnegyed évében tovább folytatódott, a forgalomban lévő bankjegyek darabszámán belüli részaránya a 2002. szeptember végi hat százalékról 2003. szeptember végére kilenc százalékra emelkedett, míg ugyanebben az időszakban az értéken belüli aránya 22 százalékról 30 százalékra nőtt.

Tízezresből van a legtöbb

A forgalomban lévő bankjegyek darabszámán és értékén belül a legmagasabb arányt továbbra is a tízezer forintos képviselte, bár részaránya az elmúlt év hasonló időszakához darabszámát tekintve egy százalékponttal, az értéket tekintve hat százalékponttal csökkent.

Jelenleg húszmillió húszezer forintos, 74 millió tízezres, 25 millió ötezres, 16,3 millió kétezres, 43 millió ezres, 21,6 millió ötszázas és 36 millió kétszázas van forgalomban.

Szeptember végén 2 078 millió darab érme volt forgalomban, 11 százalékkal, 203 millió darabbal több, mint az elmúlt év hasonló időszakában. A növekmény több mint 70 százalék a a kis címletű (egy és két forintos) érmék átlagot meghaladó mértékű kiáramlásából származott. A forgalomban lévő érmék értéke 7 százalékkal (2 milliárd forinttal) emelkedett az elmúlt év hasonló időszakához viszonyítva.

Kevesebb a forinthamisítás

Ebben az évben eddig 5 562 darab forintbankjegy hamisítványt regisztráltak az MNB szakértői. Az első háromnegyed évben egymillió darab forgalomban lévő bankjegyre 24 darab hamisítvány jutott. Ez európai összehasonlításban is kedvező és a készpénzforgalom biztonságát nem veszélyezteti.

Az előző év hasonló időszakához viszonyítva a valutahamisítási esetek száma és a lefoglalt hamisítványok darabszáma is csökkent. Megfigyelhető ugyanakkor, hogy az euró hamisításának mértéke a kibocsátás óta emelkedik.

Amíg 2002-ben mindössze 522 darab euróbankjegy hamisítványt vizsgáltak meg a bank szakértői, addig 2003 első kilenc hónapjában 892 darab euróhamisítvány fordult elő.