Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Tíz százalékos profitnövekedést várnak a bankok

2004.05.26. 10:58
A tavalyi erős évet követően az idén 10-12 százalékkal növelik nyereségüket a bankok - állítja a Magyar Bankszövetség elnöke. Erdei Tamás szerint nem várható jelentős szereplő megjelenése a piacon az uniós csatlakozás miatt.
A magyarországi bankok az idén várhatóan átlagosan 10-12 százalékkal növelik profitjukat, miután a tavalyi is erős év volt - mondta a Magyar Bankszövetség elnöke, Erdei Tamás szerdán a Reuters hírügynökségnek. A bankok ugyancsak erősen indították az évet, és az irányzat később is folytatódik.

A magyar bankok összesített adó előtti eredménye 215,9 milliárd forint volt tavaly. A bankok összesített mérlegfőösszege tavaly év végén a GDP 69 százalékának felelt meg a 2002-es 61 százalék után. Itt még jócskán van lehetőség növekedésre, hiszen az EU-átlag körülbelül 250 százalék, de az átlagos, 60 százalék körüli bevétel-eredmény arány már megfelel a nemzetközi átlagnak - idézte Erdei Tamás szavait a Reuters.

Magyarország EU-tagsága nyomán nem várhatók jelentős új szereplők a piacon. "Azok a bankok, amelyek jönni akartak, már bent vannak Magyarországon", mondta Erdei. Egyes bankok még nyithatnak új fiókokat, de főleg szakosítottakat. Szerinte túl koncentrált és versengő piac ez, semhogy valaki új, nagy, általános bankot építene a semmiből. A további konszolidáció a nyugati anyabankoktól függ.

Tavaly tíz bankra jutott a hitelezés 75 százaléka és a betétek 86 százaléka. A vállalati hitelezés a tavalyi utolsó negyedév óta láthatóan föllendül, de a lakossági kereslet lassul, elsősorban a lakáshitelek iránt, bár a lakáshitelpiac továbbra is elég élénk, és a lakossági kereslet inkább a devizában jegyzett hitelek felé fordul - idézte a bankszövetség elnökét a hírügynökség.

Erdei úgy vélte, hogy az idén a fogyasztási hitelek és a hitelkártyák piacán jelenhetnek meg új szolgáltatók, miközben a betétállományban jelentős növekedés nem várható, mert a háztartások mindinkább a nagyobb hozamú állampapírokba fektetik megtakarításaikat.