Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Adél
-3 °C
5 °C

Rég nem látott egyetértés a bankmentő csomag mögött

2008.12.15. 22:56
Az Országgyűlés idei utolsó munkanapján elsöprő többséggel, kormánypárti-ellenzéki egyetértéssel elfogadta a bankmentő csomagot. Az állam sokkal nehezebben tehet be lábát az esetleg szorult helyzetben levő bankokba, amelyek pedig bátrabban folytathatják hitelezésüket.

Rég volt példa olyan nagyobb horderejű törvényre, amelyet szinte egyhangúan fogadott volna el az Országgyűlés. Ez a kisebbfajta csoda történt ma meg a bankmentő csomagként elhíresült jogszabállyal, amellyel 377 képviselő értett egyet, és csak egyetlen honatya volt, aki tartózkodott a mai parlamenti zárószavazáson.

A 600 milliárd forintra rúgó bankmentő csomagot az IMF-EU-Világbank-trióval kötött, a pénzpiaci világválság kellős közepén kötött megállapodás teszi lehetővé. A pakk azt szolgálja a módosító indítványokkal alaposan átdolgozott, ma elfogadott formájában, hogy a bankok ne fogják vissza drasztikusan a hitelezési tevékenységüket, merjenek kölcsönöket nyújtani a lakosságnak és a vállalati szektornak, így pedig minél enyhébbek legyenek a pénzpiaci válság reálgazdasági következményei idehaza.

Az állam a bajba jutott hitelintézetekben összesen 300 milliárd forint értékben tőkét emelhet, további 300 milliárd forintot pedig a bankok tartozásaira fordíthat állami garanciavállalás formájában. Mivel a garanciavállalást többször "megforgathatja", így valójában 1500 milliárd forintra rúg a garanciavállalási keret.

Kőkemény volt eredetileg, muszáj volt vonzóbbá tenni

Bankemberek, részvényelemzők szerint nem is ezzel volt a baj a kormány eredeti törvénycsomagjában, hanem azzal, hogy az állam bizony kőkemény, a nyugat-európai viszonyok között is példátlanul szigorú feltételeket szabott volna a mentőövért cserébe, ezért aztán a bankok vonakodtak elfogadni a mentőcsomag első változatát.

A kifogásolt pontok egyike volt, hogy az állam a tőkeemelésért cserébe kapott elsőbbségi részvényeit bármikor, egyoldalúan átalakíthatta volna normál törzsrészvénnyé, ami egyet jelentett volna azzal, hogy a mai nyomott részvényárfolyamokon kevés pénzzel bevásárolhatta volna magát az érintett bankba. (A csomag kimondva-kimondatlanul az OTP Bankra íródott, de persze más hitelintézet is igénybe veheti a pakkot.)

Ugyancsak nem tette vonzóvá a bankok számára a csomagot az, hogy az állam nagyon könnyen átvehette volna az irányítást a garanciavállalásért cserébe az adott hitelintézetben. Az állam - vagyis a mindenkori kormány - pedig többször a vétójogával élve megakadályozhatott volna a banki nyereséges működés szempontjából szükségszerű, de esetleg fájdalmas lépéseket is.

Egy szó mint száz, a módosító indítványokkal egy héttel ezelőtt az állami belépést nagyban megnehezítve és korlátok közé szorítva rendesen átszabták, a bankok számára csábítóbbá tették a bankmentőként elhíresült törvényt. Hogy pontosan hogyan, arról már három ízben írtunk, itt és itt és itt. Ma pedig tehát a honatyák is áldásukat adták a csomagra, így az napokon belül, a kihirdetés napját követő napon hatályba is lép.  • Vennék
  • Hírek