Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nyárra lesz terv a bankpiac átalakítására

2007.02.27. 13:33
Június végére készülhet el, és kerülhet a miniszterelnök elé az a forgatókönyv, amely megvalósításával a magyar lakossági bankpiac olcsóbban, áttekinthetőbben tud majd működni – mondta Gaál Gyula, a feladatra hétfőn kinevezett miniszterelnöki megbízott.

A tervek szerint a nyárra elkészülő forgatókönyv elősegíti azt is, hogy a lakossági bankpiac fogyasztóbarátabb módon működjön – közölte Gaál Gyula, akit a lakossági pénzügyi szolgáltatásokat vizsgáló szakértői testület, a banki luxusprofit-bizottság jelentéséből adódó kormányzati feladatok koordinálására neveztek ki hétfőn.

A miniszterelnöki megbízott tárgyalásokat kezdeményez a bizottság tagjaival, hogy az általuk készített ajánlásokat megvitassák és megbeszéléseket tervez a meghatározó pénzintézetek képviselőivel is. "Célom, hogy elsősorban önszabályozással oldódjon meg a felmerülő kérdések jelentős része, és másodsorban állami jogszabály alkotással" – fogalmazott Gaál Gyula. A kormányszóvivői iroda hétfői tájékoztatása szerint Gaál Gyula feladata elsősorban az lesz, hogy a szakértői bizottság által meghatározott javaslatokat egyeztesse a közvetlenül érintett szervezetek képviselőivel.

A megbízott emellett intézkedési terveket készít, illetve készíttet majd a határidők és a teendők pontos megjelölésével, valamint az érintett szervezetek képviselőivel együttműködve szakmai konferenciát készít elő a szakértői bizottság javaslatainak megvitatására. A miniszterelnöki megbízott munkájáról legalább havonta tájékoztatást ad a kormányfőnek.

A kormány tavaly szeptemberben kért fel független szakértőket arra, hogy készítsenek elemzést a lakossági pénzügyi szolgáltatások piacáról, és tegyenek javaslatokat a feltárt problémák megoldására. A szakértői bizottság a jelentését idén januárban készítette el.

A miniszterelnöki megbízott munkáját külön díjazás nélkül látja el. Gaál Gyula 2006. október 31-ig a MÁV Rt. elnök-vezérigazgatója volt, előtte a gazdasági és közlekedési tárca államtitkári posztját töltötte be. 2007. január 10. óta az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. igazgatósági tagja.