g
Gusztáv
3 °C
7 °C

Nyárra lesz terv a bankpiac átalakítására

2007.02.27. 13:33
Június végére készülhet el, és kerülhet a miniszterelnök elé az a forgatókönyv, amely megvalósításával a magyar lakossági bankpiac olcsóbban, áttekinthetőbben tud majd működni – mondta Gaál Gyula, a feladatra hétfőn kinevezett miniszterelnöki megbízott.

A tervek szerint a nyárra elkészülő forgatókönyv elősegíti azt is, hogy a lakossági bankpiac fogyasztóbarátabb módon működjön – közölte Gaál Gyula, akit a lakossági pénzügyi szolgáltatásokat vizsgáló szakértői testület, a banki luxusprofit-bizottság jelentéséből adódó kormányzati feladatok koordinálására neveztek ki hétfőn.

A miniszterelnöki megbízott tárgyalásokat kezdeményez a bizottság tagjaival, hogy az általuk készített ajánlásokat megvitassák és megbeszéléseket tervez a meghatározó pénzintézetek képviselőivel is. "Célom, hogy elsősorban önszabályozással oldódjon meg a felmerülő kérdések jelentős része, és másodsorban állami jogszabály alkotással" – fogalmazott Gaál Gyula. A kormányszóvivői iroda hétfői tájékoztatása szerint Gaál Gyula feladata elsősorban az lesz, hogy a szakértői bizottság által meghatározott javaslatokat egyeztesse a közvetlenül érintett szervezetek képviselőivel.

A megbízott emellett intézkedési terveket készít, illetve készíttet majd a határidők és a teendők pontos megjelölésével, valamint az érintett szervezetek képviselőivel együttműködve szakmai konferenciát készít elő a szakértői bizottság javaslatainak megvitatására. A miniszterelnöki megbízott munkájáról legalább havonta tájékoztatást ad a kormányfőnek.

A kormány tavaly szeptemberben kért fel független szakértőket arra, hogy készítsenek elemzést a lakossági pénzügyi szolgáltatások piacáról, és tegyenek javaslatokat a feltárt problémák megoldására. A szakértői bizottság a jelentését idén januárban készítette el.

A miniszterelnöki megbízott munkáját külön díjazás nélkül látja el. Gaál Gyula 2006. október 31-ig a MÁV Rt. elnök-vezérigazgatója volt, előtte a gazdasági és közlekedési tárca államtitkári posztját töltötte be. 2007. január 10. óta az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. igazgatósági tagja.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!