Diána
12 °C
27 °C

Új csaták előtt az Orbán- és a Zarándok-bánya

2002.09.06. 10:40
Zarándok János, aki korábban még vállalkozása bezárásáról beszélt, ma már új céggel új üzletekre készül. Ifjabb Orbán Győző szerint a kormányváltással cégeik számára véget ért az önként vállalt önmegtartóztatás időszaka - írja a Népszabadság.
A gánti székhelyű Dolomit Kft. jelenleg is az 1999 áprilisában megkötött keretszerződés feltételei szerint szállít dolomitot a Dunai Vasműbe, nyilatkozta a Népszabadságnak ifjabb Orbán Győző, a Dolomit Kft. többségi tulajdonosának, idősebb Orbán Győzőnek a fia.

Az üzletember elmondta, hogy a májusi kormányváltás óta egyetlen vizsgálat, hatósági eljárás sem indult az Orbán család vállalkozásaival kapcsolatban. Mindez szerinte azt bizonyítja, hogy megalapozatlanok voltak az Orbán-cégeket az utóbbi négy évben ért támadások.

Végre itt a verseny!

Ifjabb Orbán Győző úgy érzi, a kormányváltás óta sokkal nyugodtabb lett az Orbán család élete, cégeik az állandó támadások lezárultával valósággal fellélegeztek.

A volt miniszterelnök öccse úgy fogalmazott, hogy az Orbán-vállalkozások május óta ismét részesedhetnek a piaci verseny kínálta a lehetőségekből. Példaként említette, hogy véget ért az állami beruházásokkal kapcsolatban korábban általuk önként vállalt önmegtartóztatás időszaka.

Zarándok megrendeléseket remél

"Remélem, hogy az új autópályák építőitől már kapok megrendeléseket" - nyilatkozta a Népszabadságnak Zarándok János vállalkozó. Zarándok az áprilisi választási eredményekkel indokolja döntését, hogy nem hagyja el az országot, és nem vándorol ki Franciaországba.

Zarándok a napilapnak elmondta, hogy a mai napig nem tud érvényt szerezni a Dunaferr-rel fennálló szerződésének, a dunaújvárosi vállalatcsoport ugyanis minőségi problémákra hivatkozva elzárkózik a vásárlásoktól.

Régi parancsok és sötét erők

"Még a régi parancsok vannak érvényben" - mondja a székesfehérvári vállalkozó, a Mészkő és Dolomit Kft. többségi tulajdonosa. Zarándok szerint hiába áll új vezetés a vasmű élén, a Dunaferr legnagyobb vállalkozása, az Acélművek Kft. minőségi problémákra hivatkozva továbbra sem vesz át tőle sem dolomitot, sem mészkövet.

Zarándok Jánosnak a mai napig az a meggyőződése, hogy üzletét a politika akarta tönkretenni. Állítása szerint a háttérben működő erők kényszerítették mind a Pilisi Parkerdő Rt.-t, mind a Dunaferrt arra, hogy őt nehéz helyzetbe hozzák.

Zarándok most abban bízik, hogy a Medgyessy-kormány által kiírt autópálya-építési versenytárgyalások nyomán "normális piaci árak" alakulnak ki a kőzetpiacon, és a sztrádát építő vállalkozásokkal új üzleteket köthet kőszállításra - írja a Népszabadság.