Jusztina
1 °C
16 °C

Bankárok zsebében turkálunk

2008.09.23. 10:25
A pénzügyi szektorban dolgozók átlagfizetése 289 ezer forint, másfélszer magasabb az átlagbérnél. A bérek 160 ezer és egymillió forint között mozognak, a legjobban a banki informatikusok keresnek.

A közelmúlt pénzügyi szektorbeli válságának híréhez kapcsolódva a Merces összegzést készített a magyarországi bank- és pénzügyi szektor jövedelmi viszonyairól. A felmérés szerint a pénzügyi szektorban dolgozók havi átlagjövedelme Magyarországon 2008 szeptemberében bruttó 289 ezer forint. Ez a jelenlegi hazai bruttó 191 ezer forint átlagfizetés másfélszerese. A csehországi bankárok bruttó havi bére ennél is magasabb, átszámítva átlagosan 309 ezer forint, a szlovákiai pénzintézeti szektorban dolgozóké alacsonyabb, 219 ezer forint.

A Merces honlapján több mint 121 ezer kérdõívben megjelölt havonta elvárt bérek átlagai alapján készült felmérés megmutatja, milyen jövedelemszintet érhetnek el a különbözõ szakterületeken és szinteken dolgozók a bankszektorban. Ha telemarketinges munkatársként szeretnénk elhelyezkedni egy banknál, havi bruttó 160 ezer forint fizetésre számíthatunk. Banki telefonos operátorként átlagosan bruttó 172 ezer forintot, "help desk" munkatársként 196 ezer forintot kereshetünk.

A pénztárosok átlagbére bruttó 167 ezer forint, ügyfél tanácsadók havi átlagjövedelme 235 ezer forint egy pénzintézetben. A banki ügyfélmenedzserek munkájáért átlagosan havi bruttó 404 ezer forintot fizetnek. Egy "back office" (nem az ügyfelekkel dolgozó) munkatárs átlagosan bruttó 235 ezer forintot kap. A bankkártya ügyintézõk és a hitelügyintézõk az országos átlagjövedelem szintjének megfelelõ összegért segítik az ügyfeleket, havi bruttó 193 ezer, illetve 194 ezer forintért. Az átlagos fiókigazgató havi bruttó 540 ezer forintért felel a pénzintézeti fiók mûködéséért.

Egy termékmenedzser átlagosan havi 477 ezer forintért dolgozik, nagyjából annyiért, mint egy kockázatelemzõ, aki az átlag szerint 480 ezer forintot kap. A banki informatikai területen dolgozók közül egy hálózati adminisztrátor bére 300 ezer, egy programozóé átlagosan havi bruttó 485 ezer forint. Banki it-tanácsadók ennél többet, havi 633 ezer forintot kapnak; az it-projekt menedzserek és it-specialisták tudását még jobban megbecsülik: havi bruttó 774 ezer forintos is kereshetnek. Ezzel az õ átlagbérük meg is elõzi a bankszektorban dolgozó gazdasági/pénzügyi vezetõk átlagát: egy pénzügyi, vagy gazdasági igazgató átlagbére 761 ezer forint a Merces felmérése szerint.

Egy fõkönyvelõ átlagosan bruttó 393 ezer forintért, egy pénzügyi elemzõ 380 ezer forintért látja el feladatkörét. Marketing menedzserként 467 ezer forintot kereshetünk a szektorban, ha az átlaghoz igazítják a bérünket. Az banki emberi erõforrás munkatársak közül a kiválasztási specialisták átlagosan 388 ezer forint bruttó jövedelemmel számolhatnak, a HR-menedzserek átlaga valamivel 500 ezer forint felett van. Egy ügyvezetõ igazgatói pozícióban dolgozó bankár havonta átlagosan 989 ezer forintot keres, ami mintegy 3,5-szerese a szektorban dolgozók átlagjövedelmének.