Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Bankárok zsebében turkálunk

2008.09.23. 10:25
A pénzügyi szektorban dolgozók átlagfizetése 289 ezer forint, másfélszer magasabb az átlagbérnél. A bérek 160 ezer és egymillió forint között mozognak, a legjobban a banki informatikusok keresnek.

A közelmúlt pénzügyi szektorbeli válságának híréhez kapcsolódva a Merces összegzést készített a magyarországi bank- és pénzügyi szektor jövedelmi viszonyairól. A felmérés szerint a pénzügyi szektorban dolgozók havi átlagjövedelme Magyarországon 2008 szeptemberében bruttó 289 ezer forint. Ez a jelenlegi hazai bruttó 191 ezer forint átlagfizetés másfélszerese. A csehországi bankárok bruttó havi bére ennél is magasabb, átszámítva átlagosan 309 ezer forint, a szlovákiai pénzintézeti szektorban dolgozóké alacsonyabb, 219 ezer forint.

A Merces honlapján több mint 121 ezer kérdõívben megjelölt havonta elvárt bérek átlagai alapján készült felmérés megmutatja, milyen jövedelemszintet érhetnek el a különbözõ szakterületeken és szinteken dolgozók a bankszektorban. Ha telemarketinges munkatársként szeretnénk elhelyezkedni egy banknál, havi bruttó 160 ezer forint fizetésre számíthatunk. Banki telefonos operátorként átlagosan bruttó 172 ezer forintot, "help desk" munkatársként 196 ezer forintot kereshetünk.

A pénztárosok átlagbére bruttó 167 ezer forint, ügyfél tanácsadók havi átlagjövedelme 235 ezer forint egy pénzintézetben. A banki ügyfélmenedzserek munkájáért átlagosan havi bruttó 404 ezer forintot fizetnek. Egy "back office" (nem az ügyfelekkel dolgozó) munkatárs átlagosan bruttó 235 ezer forintot kap. A bankkártya ügyintézõk és a hitelügyintézõk az országos átlagjövedelem szintjének megfelelõ összegért segítik az ügyfeleket, havi bruttó 193 ezer, illetve 194 ezer forintért. Az átlagos fiókigazgató havi bruttó 540 ezer forintért felel a pénzintézeti fiók mûködéséért.

Egy termékmenedzser átlagosan havi 477 ezer forintért dolgozik, nagyjából annyiért, mint egy kockázatelemzõ, aki az átlag szerint 480 ezer forintot kap. A banki informatikai területen dolgozók közül egy hálózati adminisztrátor bére 300 ezer, egy programozóé átlagosan havi bruttó 485 ezer forint. Banki it-tanácsadók ennél többet, havi 633 ezer forintot kapnak; az it-projekt menedzserek és it-specialisták tudását még jobban megbecsülik: havi bruttó 774 ezer forintos is kereshetnek. Ezzel az õ átlagbérük meg is elõzi a bankszektorban dolgozó gazdasági/pénzügyi vezetõk átlagát: egy pénzügyi, vagy gazdasági igazgató átlagbére 761 ezer forint a Merces felmérése szerint.

Egy fõkönyvelõ átlagosan bruttó 393 ezer forintért, egy pénzügyi elemzõ 380 ezer forintért látja el feladatkörét. Marketing menedzserként 467 ezer forintot kereshetünk a szektorban, ha az átlaghoz igazítják a bérünket. Az banki emberi erõforrás munkatársak közül a kiválasztási specialisták átlagosan 388 ezer forint bruttó jövedelemmel számolhatnak, a HR-menedzserek átlaga valamivel 500 ezer forint felett van. Egy ügyvezetõ igazgatói pozícióban dolgozó bankár havonta átlagosan 989 ezer forintot keres, ami mintegy 3,5-szerese a szektorban dolgozók átlagjövedelmének.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?