Dezső
15 °C
28 °C

Csúnyán esett a BUX

2008.03.03. 17:28
A forint napközben magához tért, de a tőzsdét zavarta az árfolyam megingása. A BUX régiós összevetésben így nagyot, 3 százalékot esett, az euró ára viszont a reggel elért 267-es szintről 263 közelébe csökkent.

A negatív irányú nyitást követően csak késő délután tudtak az európai és régiós börzék kismértékben visszakorrigálni a nap eleji veszteségeikből, miután az amerikai részvényindexek a nyitást követően pénteki zárószintjük közelében maradtak. A régióban a lengyel WIG 20 1,4, a cseh PX 2,8, az orosz RTS 1,5, a török ISE 100 3,2 százalékkal esett. A BUX-nak nem sikerült felfele korrigálnia zárás előtt, a hazai piacon az állampapírpiaci turbulenciák is nehezítik a befektetők dolgát. A hazai mutató 3 százalékos csökkenéssel zárt magas, közel 41 milliárd forintos forgalom mellett.

A forint reggel még kéthetes mélypontra gyengült az euróval szemben, a kurzus 265-ről rövid idő alatt 267-ig emelkedett. Napközben azonban kisebb megingásokkal ugyan, de már erősödött a forint: kora estére majdnem 263 forintig süllyedt az euró ára, azaz a magyar deviza erősödéssel zárt.

A vezető részvények közül a Mol az elmúlt napok szűk sávban való mozgását követően 3,6 százalékkal esett közel 8,5 milliárd forintos forgalommal. A korábbi napokban támaszt jelentő saját részvény vásárlások, illetve az OMV vételi szándékának fennmaradása ezúttal nem segített a részvényeknek. A legmagasabb forgalmat az OTP papírok generálták 26.1 milliárd forinttal. A bankpapírok 3 százalékkal estek és nap közben egészen a 6,790 forintos támaszszintekig csökkent az árfolyam. A papírok piacán uralkodó negatív hangulatban a pénzügyi szektorban uralkodó pesszimizmus mellett a gyenge magyar makrokörnyezet is szerepet játszik.

A Magyar Telekom 3,4 százalékos eséssel a legrosszabbul teljesítők közé tartozott, a telekompapírokat a negatív nemzetközti környezet mellett az állampapírpiaci hozamok emelkedése is lefele húzza. Csakúgy, mint a többi osztalékpapírt, melyek közül az Émász 4.4, az Elmű 6.2 százalékkal zuhant a kedvező pénteki gyorsjelentést követően. A gyógyszergyártók relatíve felülteljesítettek, a Richter 1,9, az Egis pedig 2,4 százalékos csökkenéssel. A papíroknak a forint gyengülése kedvező. Az Egis a fontos támaszszintnek számító 17 500 forintig csökkent.