Árpád
-2 °C
3 °C

Jó üzlet a rossz adós

2008.03.14. 08:01
Néhány éve még nagyon nehezen juthattak kölcsönhöz a központi hitelnyilvántartó rendszerben (KHR) vagy más néven BAR-listán szereplő, rovott múltú adósok. Újabban azonban egyre több bank és pénzügyi vállalkozás nyit ebbe az irányba.

„Nem engedhetjük meg magunknak, hogy lemondjunk erről az ügyfélkörről” – indokolta a Világgazdaság Lajtai Attila, a BNP Paribas csoporthoz tartozó UCB Ingatlanhitel Zrt. marketingvezetője, miért tartják egyre fontosabbnak a pénzintézetek az egyébként rossz adósnak tartott ügyfeleket.

A piac hatalmas: a KHR-ben tavaly decemberben 428 ezer természetes személy szerepelt, ők összesen 726 ezer mulasztást követtek el, ebből összesen 293 ezret rendeztek. Az adósságcsapdából sokan csak újabb hitellel tudnak kimászni, így nem csoda, ha a rovott múltú banki ügyfelek sorban állnak a hitelközvetítőknél.

„A kérvényezőim 80 százaléka BAR-os vagy más miatt hitelképtelen ügyfél” – osztja meg tapasztalatait Dávid Sándor, a Best Hungary hitelközvetítő cég ügyvezetője. A legnagyobb bajban lévőkön a legnehezebb segíteni, a bankok és a pénzügyi vállalkozások ugyanis többnyire csak az úgynevezett passzív BAR-osokkal állnak szóba, akik már rendezték korábbi tartozásukat, nevük azonban még ezután is öt éven át szerepel a rendszerben.

A visszafizetett tartozások ellenére a feketelistás adósokat a finanszírozó cégek továbbra is óvatosan kezelik. A legtöbb helyen csak a legkevésbé kockázatos, jelzálog-fedezetű hiteleket kínálják nekik, sőt egyes cégek még szigorúbbak. Az UCB például csak lakáscélú hitelt folyósít számukra, azt is legföljebb az ingatlan hitelbiztosítéki értékének 70 százalékáig.

Néhány bevállalósabb társaság is akad a piacon, ilyen a Santander, amely autóhitelt és személyi kölcsönt is ad passzív BAR-osoknak. Autóhitelt azok kaphatnak, akik legfeljebb egy évet töltöttek aktív adósként a feketelistán, és legalább fél éve rendezték a tartozást; személyi hitelre azok számíthatnak, akik maximum fél évre estek bűnbe, és már legkevesebb egy éve visszafizették a kölcsönt. Némi ingatlanfedezet nélküli kölcsönhöz a CIB-nél is hozzájuthatnak a passzív BAR-osok: ha legalább fél éve van már folyószámlájuk, megkaphatják a jövedelmük dupláját folyószámlahitel-keretként.

A BAR-osoknak kínált kölcsönök kondíciója azonban szigorúbb a normál hitelekénél: a bankok és pénzügyi vállalkozások többnyire 0,5–3 százalékos kamatfelárral folyósítják az ilyen kölcsönt. Nem csak a normál hitelpiacinál kisebb verseny készteti drágításra a bankokat: a tapasztalatok szerint ugyanis a korábban bűnbe esett adósok továbbra is kockázatosabbak, mint a tiszta múltú társaik.

Az UCB ügyfélállományának 5 százalékát teszik ki a passzív BAR-osok, a problémás hitelek között viszont 15-20 százalékos az arányuk. Az Aegon Hitel pedig arról számolt be, hogy az ilyen kölcsönök bedőlési aránya „eltér az átlagtól”.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?