Sára, Márió
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Megszülethet a pozitív adóslista

2008.10.28. 17:21
Jövő év május elsejétől teljes körűvé tenné a kormány a természetes személyekre vonatkozó adóslistát.

A kormányszóvivő tájékoztatása szerint szakmai egyeztetés után létrejött a megállapodás a központi hitelinformációs rendszerről, ami a teljes körű lakossági nyilvántartást tartalmazza.

A vállalkozókat illetően már most is létezik a pozitív és negatív adóslista. A természetes személyekkel kapcsolatosan eddig csak a negatív adósokra vonatkozott. A kormány május elsejétől teljeskörűvé tenné a természetes személyekkel kapcsolatos listát is - fejtette ki Budai Bernadett.

A lépésre a pénzügyi szolgáltatások használóinak védelme érdekében és a pénzügyi rendszer stabilitásának fenntartása miatt van szükség. Az intézkedés segítségével a bankok biztonságosabb hitelügyintézést folytathatnak és az ügyfelek figyelmét is fel lehet hívni, hogy a vállalt teher jelentős kockázatokkal járhat. Egyúttal a rendszer pozitív bizonyítványt állít ki a rendszeresen törlesztő ügyfelekről. A központi hitelinformációs rendszert a PSZÁF fogja működtetni - mondta Budai Bernadett.

A lista az adatvédelmi követelményeknek is megfelel, hiszen a hitelt felvevő ügyfél maga döntheti el, hogy adatai bekerüljenek-e a rendszerbe.