Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Meghalt Barbie anyja

2002.04.29. 12:02
Nyolcvanöt éves korában meghalt Ruth Handler, az eddig jó egymilliárd példányban eladott Barbie baba feltalálója, aki férjével együtt alapította meg a világ egyik legnagyobb játékgyártóját, később elszegényedett és bűnügyekbe keveredett, ám mellrákját követően újabb sikeres céget hozott létre, amely mellprotéziseket gyártott.
Kezdetben semmi sem utalt arra, hogy a Ruth Handler, férje, illetve üzletfelük, Harold "Matt" Matson által 1942-ben alapított Mattel néhány évtizeden belül a játékipar multinacionális cápája lesz.

Kormeghaladó hollywoodiak

Ruth Handler
A Lengyelországból bevándorolt zsidó családban született lány - a tíz testvér közül a legfiatalabb - 19 éves korában lelépett Denverből és Hollywoodba ment, ahol egy év múlva összeházasodott gimnáziumi szerelmével, Elliot Handlerrel. A pár kormeghaladó módon IT cégalapítók önéletrajzait olvasgathatta, hiszen a Mattelt (Matt + Elliot) garázsukban alapították.

Az első 17 évben csendben, ám sikeresen csordogált az üzlet, a cég játékokat és babaházakba való felszereléseket gyártott.

A baba ne legyen csecsemő

Az ihletett pillanat azután jött, hogy Mrs. Handler konstatálta: lánya, Barbara szívesebben öltözteti fel a divatlapokból kivágott modellfotókat, mint saját babáit.

New Yorkban, 1959-ben dobták piacra elsőként minden idők egyik legsikeresebb játékát. A siker azonnali volt. Nemsokára kijött Barbie fiúja, Ken, akit az incest virágzó internetes műfaját megelőlegezve Ruth Handler fiáról, Barbara testvéréről nevezett el.

A baba és kiegészítői jelenleg évi 2 milliárd dollár körüli bevételt hoznak a sok mást is gyártó Mattelnek.

Lent, még lejjebb, majd ismét felfelé

A sikeres indulást szomorú folytatás követte, a házaspárt ugyanis 1975-ben kitúrták a Mattelból, 1978-ban pedig egy csalási ügyben elítélték az asszonyt, aki 57 ezer dolláros büntetéssel és közösségi munkával úszta meg a dolgot.

Innen is volt azonban visszatérés, mégpedig a legmélyéről: mellrákját és az azt követő amputálást követően Ruth Handler nem talált megfelelő protézist, így műmell gyártó céget alapított. Egyik első kliense volt Betty Ford, a korábbi amerikai elnök felesége. A társaság nyereségesen működött, majd 1991-ben eladták a Kimberly-Clark Corporationnek.