Ödön
1 °C
11 °C

Meghalt Barbie anyja

2002.04.29. 12:02
Nyolcvanöt éves korában meghalt Ruth Handler, az eddig jó egymilliárd példányban eladott Barbie baba feltalálója, aki férjével együtt alapította meg a világ egyik legnagyobb játékgyártóját, később elszegényedett és bűnügyekbe keveredett, ám mellrákját követően újabb sikeres céget hozott létre, amely mellprotéziseket gyártott.
Kezdetben semmi sem utalt arra, hogy a Ruth Handler, férje, illetve üzletfelük, Harold "Matt" Matson által 1942-ben alapított Mattel néhány évtizeden belül a játékipar multinacionális cápája lesz.

Kormeghaladó hollywoodiak

Ruth Handler
A Lengyelországból bevándorolt zsidó családban született lány - a tíz testvér közül a legfiatalabb - 19 éves korában lelépett Denverből és Hollywoodba ment, ahol egy év múlva összeházasodott gimnáziumi szerelmével, Elliot Handlerrel. A pár kormeghaladó módon IT cégalapítók önéletrajzait olvasgathatta, hiszen a Mattelt (Matt + Elliot) garázsukban alapították.

Az első 17 évben csendben, ám sikeresen csordogált az üzlet, a cég játékokat és babaházakba való felszereléseket gyártott.

A baba ne legyen csecsemő

Az ihletett pillanat azután jött, hogy Mrs. Handler konstatálta: lánya, Barbara szívesebben öltözteti fel a divatlapokból kivágott modellfotókat, mint saját babáit.

New Yorkban, 1959-ben dobták piacra elsőként minden idők egyik legsikeresebb játékát. A siker azonnali volt. Nemsokára kijött Barbie fiúja, Ken, akit az incest virágzó internetes műfaját megelőlegezve Ruth Handler fiáról, Barbara testvéréről nevezett el.

A baba és kiegészítői jelenleg évi 2 milliárd dollár körüli bevételt hoznak a sok mást is gyártó Mattelnek.

Lent, még lejjebb, majd ismét felfelé

A sikeres indulást szomorú folytatás követte, a házaspárt ugyanis 1975-ben kitúrták a Mattelból, 1978-ban pedig egy csalási ügyben elítélték az asszonyt, aki 57 ezer dolláros büntetéssel és közösségi munkával úszta meg a dolgot.

Innen is volt azonban visszatérés, mégpedig a legmélyéről: mellrákját és az azt követő amputálást követően Ruth Handler nem talált megfelelő protézist, így műmell gyártó céget alapított. Egyik első kliense volt Betty Ford, a korábbi amerikai elnök felesége. A társaság nyereségesen működött, majd 1991-ben eladták a Kimberly-Clark Corporationnek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?