Oszkár
20 °C
29 °C

Brazil csirke dömpingáron

2004.03.01. 08:57
Dömpingáron érkezik a brazil csirke az országba, és a magyar termékeknél 20-30 százalékkal olcsóbban jut a boltokba. Szakértők szükségesnek tartják a mihamarabbi fellépést a lengyel és cseh sertéshúsimport ellen is.
Növekvő felháborodást okoz a hazai baromfipiacon, hogy dömpingáras dél-amerikai termékek szorítják le az egyébként is nyomottnak tartott árakat. Takács László, a Baromfi Terméktanács igazgatója megerősítette: az olcsó brazil fagyasztott csirkecomb és -mell a hazai termékeknél 20-30 százalékkal alacsonyabb áron jelenik meg a boltokban.

Piaci szereplők az importcsirkecombot kilónként 290, a mellet 600-620 forintért kínálják, miközben a magyar áruk 350-400, illetve 700-800 forintba kerülnek.

Szakértők felhívják a figyelmet: a dömpingáras import olyan helyzetben sújtja a hazai piacot, amikor az egyik legnagyobb cégnek számító Hajdú-Bét Rt. válsága ellenére is túltermelés van. Az agrártárca állat-egészségügyi főosztálya a Világgazdaságnak nem nyilatkozott arról, mely cégek kértek hatósági importengedélyt. Mivel a minisztérium a behozatalt Thaiföldről és az USA-ból függesztette fel, a brazil termékek importjára bármely érdekelt piaci résztvevő kaphat engedélyt, ha kéri - fogalmazott a tárca.

Olcsó import

Egyes ágazati szereplők a brazil behozatallal az állami tulajdonú Bábolna Rt.-t, vagy az érdekeltségébe tartozó cégeket gyanúsítják. Marczali Gábor, a társaság vezérigazgatója kérdésünkre határozottan viszszautasította e vádakat. Bábolna eddig sem importált ilyen termékeket, és ezután sem áll szándékában - szögezte le.

A Hajdú-Bétről már a közelmúltban kiderült, hogy még tavaly (vagyis a baromfiinfluenza-járvány kitörése előtt) 200 tonna fagyasztott baromfihúst hozott be Thaiföldről, ahonnan összesen 340 tonna áru érkezett. Brazil termékek - állítják szakértők - már korábban is többször megjelentek a magyar piacon, és a behozatal az EU-csatlakozással fokozódhat. Bár a tüntető gazdákkal kötött múlt heti megállapodásban az FVM vállalta, hogy az agrárszektorban a belépésig bevezeti az "alkalmazható importkorlátozásokat", az egyezség konkrét baromfipiaci intézkedésekről nem szól.

Szakértők szükségesnek tartják a mihamarabbi fellépést a lengyel és cseh sertéshúsimport ellen is, mivel a termékek dömpingáron jutnak a magyar piacra. Egyes cégek a szalonnás-bőrös félsertéseket kilónként 240 forint körüli áron hozzák be, ami csaknem megegyezik a jó minőségű sertések hazai felvásárlási árával. A demonstrációs megállapodásban az FVM a sertésimport szigorúbb állat-egészségügyi ellenőrzését ígérte, de ilyen alapon nem lehet gátat szabni a behozatalnak. A kereskedelmi korlátozó intézkedések kockázatot is hordozhatnak, mert a "büntetett" országok válaszként hasonlóakkal sújthatják a magyar exportot.