Emőke
-4 °C
9 °C

A PSZÁF szerint téved az ombudsman

2004.05.14. 14:26
A pénzügyi felügyelet szerint Lenkovics jelentése megalapozatlan és tele van jogi és vizsgálati tévedésekkel. A PSZÁF szerint semmi köze a Baumag-üggyel.
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete teljesen megalapozatlannak, jogi és vizsgálati tévedések halmazán alapuló megállapításoknak tartja Lenkovics Barnabás PSZÁF-ot elmarasztaló észrevételeit - derül ki a szervezet Indexhez eljuttatott közleményéből.

Nem hatásköre

A PSZÁF mindenekelőtt furcsállja, hogy a felügyeletre május 12-én megküldött vizsgálati jelentésre még módjában sem állt észrevételeit kifejteni, országgyűlési biztos úr már sajtóközleményben emelte ki a vizsgálati jelentés felügyeleti felelősséget érintő részeit.

A szövetkezetek, mint gazdálkodó szervezetek működésének ellenőrzése vagy felügyelete soha semmilyen körülmények között nem tartozott a felügyelet hatáskörébe - áll a közleményben. A szövetkezetek önálló törvény alapján megalakuló és működő szervezetek, amelyeknek legfontosabb működési alapelve a tagi önkormányzatiság elve. Éppen ezért a szövetkezetekre pedig nem vonatkoznak a hitelintézetekre, illetve pénzügyi intézményekre vonatkozó eljárási, óvatossági, felügyeleti, személyi és tárgyi előírások.

A felügyelet és jogelődje a Baumag Szövetkezet működésével kapcsolatosan végig következetesen ugyanazt az álláspontját képviselte. Ezek szerint első ízben 1996-ban vizsgálta a szövetkezet működését, mert gyanú merült fel arra, hogy jogosulatlan pénzügyi tevékenységet végez. A vizsgálat megállapításai szerint alapos volt a gyanú arra, hogy a szövetkezet nem kizárólag a már belépett tagoktól fogadott el tagi kölcsönt, hanem - néhány esetben - még nem szövetkezeti tag személyektől is. Erre vonatkozóan állapította meg az Állami Bankfelügyelet, hogy jogosulatlan pénzügyi szolgáltatás a nem szövetkezeti tagoktól való pénzelfogadás és e néhány esetre vonatkozóan tette meg feljelentését.

Hozzájárult

A felügyelet 1995 óta folyamatosan hozzájárult a visszás állapot fennmaradásához azzal, hogy egymásnak ellentmondó lépéseket tett - és tesz mind a mai napig -, törvény adta jogkörével nem él, ehelyett más hatóságokra hárítja a szövetkezetekkel kapcsolatos törvényi kötelességeit, állapította meg a Baumag ügyben folytatott vizsgálatában az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

Mint az Index megírta, Lenkovics Barnabás jelentésében leszögezi, a felügyelet a korábban és jelenleg hatályos jogszabályok alapján maga dönthette volna el, hogy a szövetkezetek tevékenysége engedélyköteles vagy sem. Erre azonban nem vállalkozott, ehelyett a szövetkezetek cégügyében eljáró bíróság megkeresésére úgy nyilatkozott, hogy a szövetkezet bejegyezhető a tervezett tevékenységre. Ezután a felügyelet feljelentést tett jogosulatlan pénzügyi szolgáltatási tevékenység gyanújával, vagyis úgy tett, mintha a szövetkezetek tiltott betétgyűjtést folytattak volna.