Lehel
17 °C
27 °C

Fizetésképtelenné vált a Baumag

2003.10.10. 10:40
Az elmúlt hónapok ingatlanszövetkezeti botrányai az egyik legpatinásabb hazai szövetkezetet is beérték: képtelen kifizetni befektetőit a Baumag. A fizetésképtelenség tényét az 1995 óta működő szövetkezet elnöke, Balázs László is elismerte a Magyar Hírlapnak.
Eddig bírta a Baumag szövetkezet: az egyik legpatinásabb hazai ingatlanszövetkezet immáron nem képes befektetőit kifizetni. A Magyar Hírlap értesülésé Balázs László, a Baumag elnöke is megerősítette, aki a napilaphoz eljuttatott elektronikus levelében közölte: "sajnos már nem tudunk eleget tenni fizetési kötelezettségünknek."

Elismerik a kötelezettségeket

A legfontosabb kérdés most, hogy átmeneti fizetésképtelenségről, avagy a szövetkezet teljes bedőléséről van-e szó - reagáltak a Baumag-hírre szakértők.

Nem mindegy ugyanis, hogy csupán átmeneti likviditáshiány (értsd: nincs elég készpénz a kasszában), avagy befektetői vagyonvesztés áll a háttérben. Míg előbbi azt jelenti, hogy a befektetők pénzére meg van a fedezet, ám annak mozgósításához idő kell, utóbbi esetében a befektetők könnyen bottal üthetik megtakarításaik nyomát.

Balázs László a Magyar Hírlapnak elmondta, "a szövetkezet természetesen elismeri a (fizetési) kötelezettségeket." Optimizmusra adhat okot az is, hogy a "további döntéseket a vezetés már a közgyűlésre bízza". Azaz az október 27-ei közgyűlésen a befektetők maguk gyakorolhatják ellenőrzési jogaikat.

A sajtót okolják

Szintén garanciát jelenthet a befektetők számára, hogy a Baumag tulajdonképpen egy cégcsoport, számtalan céggel, kiterjedt (ingatlanokat is tartalmazó) portfólióval. Ráadásul a cég mérlege sem mutatja vagyonvesztés jeleit.

A Baumag nehézségei Balázs László szerint egyértelműen az ingatlanszövetkezeti botrányoknak köszönhetők. Mint kifejtette: "a hónapok óta tartó, rendkívül heves ingatlanszövetkezet-ellenes kampány hatása elérte a Baumagot is".

A sajtó jelentős része rendkívül nagy nyomást gyakorolt a szövetkezeti tagok tömegeire, köztük a Baumag tagjaira is. Ilyen körülmények között nem csoda, hogy közülük egyre többen akarták elvinni, és sokan el is vitték a pénzüket.